"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світова активність M&A знизилася на чверть

П'ятниця, 22 червня 2012, 14:18

Активність у сфері злиттів і поглинань скоротився у всьому світі на 25% у першій половині 2012 року, оскільки глобальна економічна невизначеність обмежує плани розширення компаній, і банкіри не очікують значних поліпшень до кінця року.

Обсяг заявлених угод до 19 червня склав трохи більше 1 трлн доларів у всьому світі, знизившись з 1,33 трлн доларів в аналогічний період минулого року, згідно з попередніми даними Thomson Reuters.

Зниження числа укладених угод - це погана новина для банків, і без того постраждалих через фінансову кризу в Європі, побоювань про зростання в Азії та економіки США, яка погіршилася в останні місяці, відзначає агентство.

Банкіри очікують ще трьох місяців слабкої активності.

Реклама:

"Для швидкого підйому M&A немає очевидного каталізатора. Зараз спостерігається тенденція до повільного зростання при поступовому збільшенні щотижневих обсягів", - сказав Хенрик Аслаксен із Deutsche Bank.

Це незвичайний час для зниження активності. Запаси грошей на балансах компаній і недавнє зниження ринкової вартості акцій зазвичай, як вважається, створюють можливість для покупок.

Але банкіри кажуть, що глави компаній зберігають обережність.

"Незважаючи на те, що більшість фундаментальних показників продовжує вирівнюватися, друга половина року буде приблизно порівнянна з першою", - сказав Стефан Зеліг з Bank of America Merrill Lynch.

Зеліг сказав, що обсяги M&A, ймовірно, знизяться більш ніж на 25% в США і навіть ще сильніше в Європі та Азії у другій половині року.

M&A, орієнтовані на США, у першому півріччі 2012 року скоротилися особливо різко, втративши 44% в річному численні.

За звітний період було укладено угоди на суму 299 млрд доларів. У порівнянні з піками, досягнутими в першій половині 2007 року, скорочення склало майже 70%.

Обсяги європейських M&A знизилися тільки на 7% - до 354 млрд доларів завдяки кільком великим угодам.

В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, виключаючи Японію, обсяги угод впали на 23% - до 175 млрд доларів в період до 19 червня.

Хоча китайські компанії користувалися найбільшим попитом, обсяги угод в Індонезії та Малайзії різко підскочили, підкреслюючи високий профіль зростання Південно-Східної Азії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: