"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Shell дасть Україні додатково 400 мільйонів доларів бонусу

Субота, 2 червня 2012, 13:19

Нідерландсько-британська компанія Royal Dutch Shell, яка перемогла в конкурсі на розробку Юзівської газоносної площі, вирішила виплатити Україні додатковий бонус у розмірі 400 млн доларів, якого в початкових умовах конкурсу не було.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький, пише DT.UA.

Ставицький нагадав, що мінімум, який інвестори погодилися віддати державі від прибутку від видобутку вуглеводнів на ділянці становитиме мінімум 30%, при тому, що спочатку пропонувалося всього лише 15,5%.

За його словами, інвестори "готові ділитися саме з прибутку, і інвестувати в залежності від показників геологорозвідки і первісного видобутку".

Реклама:

"Більше того, компанія Shell запропонувала бонус, якого не було в умовах конкурсу. Бонус становитиме близько 400 млн доларів", - повідомив він.

Він уточнив, що ці гроші Shell перерахує в бюджет кількома платежами, більшу частину - до кінця року.

"Буде кілька платежів. Вони ні від чого не залежать і надійдуть прямо до бюджету. Велика частина бонусних платежів надійде в бюджет уже в цьому році", - повідомив міністр.

Крім того, повідомив Ставицький, на першому етапі фінансування інвесторами геологорозвідувальних робіт Україна виставляла умови: 1,6 млн гривень по Юзівській площі і 1,3 млн гривень - по Олеській (це обов'язковий акцептований платіж в геологорозвідку і попереднє (розвідувальне) буріння).

"Так от, всі ці цифри збільшені більш ніж у два рази за пропозицією компаній Chevron і Shell. Відповідно, і обсяги робіт на стадії попередньої геологорозвідки збільшені вдвічі", - повідомив міністр.

"Я вважаю це непоганим доробком для майбутнього результату. У разі успішності пошукових робіт інвестори перейдуть до видобутку. Тоді бюджет буде отримувати податки, передбачені законодавством, плюс частину додаткової продукції, запропонованої переможцями в заявках. При цьому 50% від сукупної частки інвесторів в додатковій продукції будуть отримувати компанії "Надра Олеська" і "Надра Юзівська" і опосередковано їх засновник на 90% - НАК "Надра України", - підсумував Ставицький.

Нагадаємо, раніше Ставицький заявляв, що Shell і Сhevron намір на етапі геологорозвідувальних робіт пробурити близько 5 тис свердловин на Юзівській і Олеської площах, що перевершує попередні очікування держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: