Приватна компанія знищує кримські пляжі через Олімпіаду в Сочі - ЗМІ

Понеділок, 18 червня 2012, 12:12

На Південному березі Криму у промислових масштабах видобувають пісок, тим самим вбиваючи екосистему всього Криму, обкрадаючи Україну і створюючи загрозу обвалу берегу для відпочивальників.

Про це ідеться у сюжеті ТСН-Тижня.

"Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про охорону Чорного моря. В цих територіях дана діяльність категорично заборонена, абсолютно", - наголошує громадський екологічний інспектор Микола Подоляко.

На цьому рік тому наголошували і російські екологи, коли задля будівництва олімпійського міста в Сочі російська влада хотіла дати добро на видобуток піску в прибережній частині Анапи, яка теж розташована в акваторії Чорного моря.

Реклама:

Видобувати будматеріали під власним берегом російські екологи заборонили.

Можливо, саме після того скандалу добувати пісок перейшли до українських берегів і вже півроку його вигрібають на наших курортах.

Із січня 2012 року двічі на день кораблі звозять пісок до причалу № 237 в Камишовій бухті під Севастополем.

Видобутком піску у промислових масштабах займається компанія "Суеста".

ТСН вдалося відзняти як його приймають, очищують і далі вже вивозять вантажівками на будівництво російського олімпійського містечка в Сочі.

Але зайти і перевірити законність такої діяльності природоохоронці не можуть.

"Нас не допускали на судно в море, спочатку в Донузлаві, потім в Гурзуфі, потім в Алушті, потім у Севастополі. Ми домоглися, щоб спільна комісія була з прокуратурою. Приїхали на територію причалу з природоохоронною прокуратурою - їх теж не пустили", - розповідає Подоляко.

Разом із піском вимивають і мідії та рапани. І це при тому, що чорноморська устриця під захистом Червоної книги, а на вилов мідій та рапанів закон встановлює обмеження - до 10 штук на людину.

Та на заклики екологів не зважали 5 місяців. Адже компанія, яка займається видобутком піску, дозвіл на таку діяльність має.

На документах красується підпис заступника міністра екології Дмитра Мормуля - це він дозволив приватній компанії добувати в заповідних зонах пісок за ціною по 34 копійки за тонну, у той час як російським сусідам його продають від 150 гривен.

Екологи прогнозують, що якщо пісок видобуватиметься з такою ж інтенсивністю, уже до середини літа частина берега може зійти в море.

Такі зсуви вже були. На цьому ж місці 2010 року привалило відпочивальників. Тоді троє людей загинули, а налякані місцеві жителі вийшли з протестами.

Місцеві чиновники заприсяглися, що видобуток піску зупинять. Та насправді браконьєри не зупинилися, а просто від'їхали трохи далі і ретельніше ховаються.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!