До кінця року Держагентство з інвестицій хоче роздобути ще 10 мільярдів доларів

Середа, 13 червня 2012, 11:19

В 2011 році для реалізації національних проектів в Україну було залучено близько 7,5 млрд доларів інвестицій.

До кінця 2012 року Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами сподівається роздобути ще 10 млрд доларів, пишуть "Экономические известия".

Вчора глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів привселюдно оголосив про наявність в його портфоліо інвестпроектів на 4,5 млрд доларів.

Такого несподіваного результату в справі залучення інвесторів, за його словами, вдалося досягти завдяки появі проектного менеджменту в державному управлінні та спрощення процедури.

Реклама:

"Ми почали реалізацію 11 національних проектів, пізніше їх кількість збільшилася до 16. Було проведено роад-шоу - презентація українських інвестиційних проектів і можливостей в 15 світових центрах. З 1 грудня 2011 року почало працювати "єдине інвестиційне вікно" для іноземних інвесторів", - перерахував він.

Деякі національні проекти почали втілюватися.

Наприклад, "Чисте місто", що передбачає будівництво заводів з переробки твердих побутових відходів у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Сумах, Тернополі, Хмельницькому, Полтаві, Кіровограді та Вінниці, вже отримав техніко-економічне обгрунтування.

Конкурс із залучення інвесторів для будівництва заводів відбудеться в серпні-вересні поточного року.

У проекті "LNG-термінал" з будівництва терміналу з приймання зрідженого газу на Чорноморському узбережжі України вже навіть зрозуміла майбутня форма власності.

"Тут держава залишиться учасником проекту - ми націлені на те, щоб зберегти блокуючий пакет за державою 25% +1 акція, і зараз в цьому напрямку рухаємося", - заявив Каськів.

Правда, з місцем розташування терміналу ситуація все ще не ясна, але це, мабуть, не так уже й важливо при ціні питання 846 млн євро.

Керівник InvestUkraine Сергій Євтушенко, розповідаючи про підсумки піврічної діяльності інвестиційного "one stop shop" по-українськи, повідомив, що портфель проектів зараз становить 4,5 млрд доларів.

Серед найцікавіших - будівництво трьох заводів з вирощування, обробки і упаковки насіння (по 15 млн євро кожен), завод з виробництва калійних добрив з обсягом прямих інвестицій понад 1 млрд доларів і целюлозно-паперовий комбінат підвищеної екологічної чистоти із заявкою до 1, 2 млрд євро.

Щоб підігріти інтерес, агентство також планує цього року запустити Біржу інвестиційних проектів, яка через механізм спеціального фонду повинна буде підтримувати створення якісних проектних пропозицій українських компаній і просувати їх на міжнародних ринках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: