МВФ нахвалює новий Митний кодекс

Неділя, 10 червня 2012, 14:04

Прийняття нової редакції Митного кодексу – одне з найбільших досягнень України за останній час.

Таку думку висловив постійний представник Мыжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр під час круглого столу "Фінансова стабільність в Україні: основні виклики 2-го півріччя", пише тижневик "Дзеркало тижня. Україна".

"Фонд бачить та визнає ті суттєві досягнення, які були зроблені в Україні. Як ми розуміємо, новий Митний кодекс має бути значно більш ефективним ніж той, з яким країна працювала раніше", - зазначив Альєр.

Схвально про Митний кодекс відгукувався і Крістофер Джарвіс – глава місії МВФ, яка працювала в Україні 21-28 травня поточного року, відзначає видання.

Реклама:

Він зазначав, що оновлені митні регламенти мають сприяти зростанню митних надходжень до державного бюджету.

Оновлена редакція Митного кодексу набула чинності з 1 червня.

Серед ключових новацій документу – скорочення переліку документів, необхідних для митного оформлення (відтепер їх три – митна декларація, інвойс та декларація митної вартості); скорочення часу митного оформлення з 24 до 4 годин; надання права суб’єктам ЗЕД заявляти товар до оформлення в будь-якому митному органі; виключення митної брокерської діяльності з числа видів діяльності, на здійснення якої митники надають дозволи; введення пост-аудит-контролю – надання Держмитслужбі права перевіряти надходження товару на територію України не лише на митниці (має убезпечити від схем мінімізації та ухилення від оподаткування) тощо.

За даними Держмитслужби, за січень-квітень до держбюджету перераховано 38,1 млрд гривень, що на 24% більше (майже на 7,5 млрд гривень), ніж за відповідний період 2011 року.

Ці надходження перевищили планові показники на 0,8 млрд гривень.

Як наголошували у ДМСУ, це наслідок збільшення товарообігу України, чому сприяло й спрощення та прискоренню митних процедур.

Ще на початку 2012 року планувалося, що митниця має забезпечити надходження в бюджет-2012 на рівні 122 млрд гривень.

Після внесення ж у квітні змін до держкошторису для реалізації соціальних ініціатив глави держави план збільшено на 7 млрд гривень.

Отримати їх мають, передусім, за рахунок перегляду ввізних мит і скорочення пільг щодо сплати ПДВ при імпорті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: