"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держава оголосила себе монополістом ринку спортивних ставок під Євро-2012 – ЗМІ

П'ятниця, 1 червня 2012, 12:54

В Україні рекордними темпами розвивається мережа держлотерей "Спортліга", чия діяльність нагадує букмекерську.

Як говориться в журналі оператора найбільшої в Україну держлотерей "МСЛ", менш ніж за шість місяців компанія відкрила близько 100 магазинів "Спортліга", пише газета "Дело".

Враховуючи дані про обсяг ринку лотерейних послуг на рівні 2 млрд гривень на рік, під час проведення в Україні Євро-2012 держлотерей можуть непогано заробити на уболівальниках і туристах, відзначає видання.

Гості Євро-2012 навряд чи будуть користуватися послугами букмекерів, оголошених в Україну поза законом, але продовжують приймати ставки в Інтернеті, а скоріше звернуться до легальних операторам ринку.

Реклама:

У так званій лотереї "тото" точно так же, як і у букмекерів, гравці вгадують ймовірність результату спортивних ігор.

Водночас, директор "МСЛ" Євген Власенко, коментуючи дискусію, яку викликав внесений на початку року в Раду законопроект "Про букмекерської діяльності", покликаний узаконити цей бізнес, заперечує схожість лотереї із букмекерської діяльністю.

"Однозначно, кордон проходить по лінії закону. "МСЛ" як частина Європейської лотерейної асоціації не працює як букмекер. Європейська лотерейна асоціація об'єднує в собі державних операторів. У нас є спортивна лотерея, яка називається "Спортліга", яка набирає популярність в нашій країні... Я не буду займати час і робити рекламу для букмекерів, які в нашій країні заборонені, але це різні речі", - сказав він.

Після того, як в Україні заборонили приватний гральний бізнес, букмекери не покинули ринок, а всього лише пішли в "тінь", відкривши сайти в зарубіжних доменних зонах.

Напередодні Євро-2012 група народних депутатів запропонувала парламенту узаконити цей бізнес, щоб держава могла повернути у вигляді податків витрачені на чемпіонат кошти.

Однак, влада пішла іншим шляхом. 15 травня законопроект не внесли до порядку денного Верховної ради, а відповідно, імовірність його прийняття до Євро-2012 наближається до нуля.

Власенко стверджує, що вся діяльність держлотерей прописана в ліцензії, виданій Міністерством фінансів.

Також державна лотерея більш застрахована від тих корупційних ризиків, яких зазнає букмекерський бізнес.

Так, "МСЛ" є членом Європейської лотерейної асоціації, яка тісно співпрацює з УЄФА.

"У нас підписаний меморандум з УЄФА про обмін інформацією про можливі випадки замовних результатів, але це тільки підозра, що, можливо, той чи інший матч зіграний за домовленістю. У нас є внутрішня статистика, яку ми передаємо в УЄФА", - повідомила голова Ради безпеки та ризик-менеджменту Всесвітньої лотерейної асоціації Бернадет Лобжуа.

За її словами, Асоціація фіксує більш 50 таких випадків на місяць.

Як відомо, "МСЛ" - найбільший з трьох державних операторів лотерей в Україні.

Крім лотерей "Спортліга" і "Спортпрогноз", компанія володіє також "Лото-Забава", "Хто там" і лотереєю "Швідкограй".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: