Єврокомісія намагається стимулювати економіку єврозони

Неділя, 6 травня 2012, 11:21

Керівництво Європейської комісії всерйоз задумалося про те, як стимулювати економіку єврозони, що скотилася в рецесію не в останню чергу через масштабне скорочення держвитрат і жорстких норм бюджетної економії.

Пропонується в ряді випадків збільшити держвидатки, наприклад, на інфраструктуру, пом'якшити вимоги до бюджетної політики найбільш постраждалих країн, перш за все Іспанії, пишуть "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Робиться це на тлі загальних виборів в Греції і Франції, виборці яких, як видно, не готові підтримати політичних лідерів, які борються за жорстку фінансову дисципліну.

Однак новий план порятунку єврозони, швидше за все, зустріне опір Німеччини: подібні ідеї, висловлені кандидатом в президенти Франції Франсуа Олланд, зустріли у Берліні без всякого ентузіазму.

Реклама:

Рівень безробіття в ряді європейських країн піднявся до відмітки, небаченої з часу утворення єврозони, породивши протестні настрої.

У березні рівень безробіття країн єврозони зріс з 10,8% до 10,9% економічно активного населення і досяг історичного максимуму в 17,4 млн осіб, повідомив у Eurostat.

На думку єврокомісара Оллі Рена, необхідно зробити виключення з нових правил, розпорядчих скороченнь бюджетних витрат, для країн на зразок Іспанії, якій довелося урізати державні асигнування, щоб не перевищувати певний ліміт Брюсселем, хоча іспанська економіка стрімко скочувалася в рецесію. В Іспанії безробіття становило 24,1%.

"Пакт стабільності і зростання - не дурість. Так, бюджетна політика ЄС підпорядковується певним правилам. У той же час пакт допускає якусь свободу, коли справа доходить до застосування цих правил", - йдеться в доповіді єврокомісара з економічної та грошової політики Оллі Рена.

Велика частина європейського інвестиційного договору, який збирається запропонувати Рен, була вже озвучена в минулому (посилене фондування європейського інвестиційного банку, випуск єврооблігацій для фінансування інфраструктурних проектів, використання бюджету Євросоюзу для участі в інвестиційних проектах).

Однак винесення плану на суд публіки напередодні президентських виборів у Франції говорить про те, наскільки сильно на суперечки про шляхи порятунку єврозони вплинула ймовірна перемога Олланда.

Хоча запропоновані Олландом заходи були відкинуті канцлером Німеччини Ангелою Меркель, в разі перемоги на виборах він може піти ще далі.

Близькі до передвиборного штабу Олланда джерела повідомили, що він має намір збільшити антикризовий фонд єврозони до 1 трлн євро і дозволити йому брати кредити у Європейського центробанку, як це роблять банки.

"Цей (фонд) має отримати банківську ліцензію, щоб мати ті ж гарантії, що дозволяють банкам працювати з ЄЦБ", - сказала Елізабет Гіго - колишній міністр соціальної зайнятості Франції, що близька до штабу Олланда.

Вона додала, що не виключено "взаємне страхування (майбутнього) боргу", тобто випуск облігацій єврозони, гарантованих усіма 17 країнами, що входять до її складу.

Цей план завжди викликав неприйняття в Берліні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: