Інвестор Facebook подав до суду на біржу NASDAQ

Середа, 23 травня 2012, 10:47

Один з інвесторів соціальної мережі Facebook подав до суду на біржу NASDAQ.

Про це передають "Ведомости" з посиланням на Washington Post.

Філіп Голдберг, інвестор з Меріленда, звинувачує NASDAQ в тому, що вона погано організувала первинне розміщення акцій соціальної мережі, що відбулося минулого тижня.

У позові, поданому у Федеральний суд Манхеттена, говориться, що Голдберг залишав заявки на покупку акцій Facebook через рахунок у онлайн-системі Charles Schwab Corp.

Реклама:

Там же він намагався скасувати угоди. Але заявки Голдберга не були належним чином оброблені, через що він втратив гроші.

Заявки на акції Facebook, розміщені інвесторами, в перший день торгів оброблялися протягом декількох годин, йдеться в позові.

У той же час ті інвестори, які придбали папери соцмережі, не мали поняття, чи відбулася угода.

Голдберг просить суд визнати дії NASDAQ під час старту IPO Facebook "недбалими" і просить відшкодувати збитки (суму не називає).

Представник Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) пообіцяв, що комісія вивчить, як торгувалися акції Facebook в перший день.

Дійсно, торги акціями Facebook почалися в минулу п'ятницю з півгодинною затримкою.

Інформаційні агентства повідомляли, що затримка викликана технічними проблемами NASDAQ, хоча представники біржі тоді це не коментували.

Обсяг торгів акціями Facebook був не вище очікуваного, але через великий обсяг IPO і високого інтересу інвесторів процес визначення ціни першої угоди зайняв 5 мілісекунд (мілісекунда - 0,001 секунди) замість звичайних трьох.

За ці дві зайві мілісекунди заявки на скасування угод переривали процес аукціону, «протискуючись між краплями дощу», пояснив гендиректор NASDAQ Роберт Грайфелд.

За даними Bloomberg, за час аукціону було подано заявок на 75,7 млн ​​акцій - майже 1% денного обсягу торгів на всіх біржах США.

"Це не був наш зоряний час", - визнає Грайфелд.

За його словами, програмне забезпечення для IPO "не працювало" навіть після декількох тисяч годин тестування «сотні сценаріїв», щоб підготуватися до можливих збоїв.

"Ми не задоволені результатами роботи", - говорить Грайфелд.

За словами Грайфелда, збій торкнувся угоди з 30 млн акцій.

Трейдери, які зробили замовлення на початку торгів, не знали про їх статус до 13.50.

Деякі до середини дня, коли котирування Facebook вже знижувалися, виявили, що їхні замовлення на продаж акцій так і не були виконані.

"Проблеми реальні, ми повинні працювати над результатами, - зазначає Грайфелд, - ми вкрай збентежені, але решту дня система працювала добре".

В результаті збою ціну першої угоди менеджери біржі вводили вручну.

Спірними можуть виявитися угоди з половиною з 30 млн акцій.

За словами віце-президента NASDAQ Еріка Нолла, біржа працює з усією книгою замовлень, щоб визначити, які інвестори повинні отримати компенсацію за помилку NASDAQ.

За даними Bloomberg, сума цих виплат може становити не менш 13 млн доларів.

Під час IPO Facebook продала за попередньою передплатою 421,2 млн акцій на загальну суму 18,4 млрд доларів (з урахуванням опціонів), а весь бізнес Facebook був оцінений в 104 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: