Україна порушила правила СОТ квотами на металобрухт

Вівторок, 22 травня 2012, 12:34

Уряд встановив на 2012 рік квоту на експорт металобрухту в обсязі 900 тис. тонн, йдеться в постанові N388, яку було прийнято ще 3 травня, але оприлюднено лише вчора.

Митне оформлення експорту металобрухту буде проводитися за спеціальною карткою реєстрації зовнішньоекономічного контракту, яку доручено розробити Мінекономрозвитку протягом найближчих двох місяців, пише "Комерсант Україна".

За словами експертів, введення квоти дозволить зберегти в країні лом, необхідний низці українських меткомбінатів.

"На металобрухті працює Донецький електрометалургійний завод, а крім того, інші меткомбінати використовують брухт в співвідношенні 200-250 кг на тонну сталі. Також у другій половині року "Донецьксталь" планує запустити електродугової печі, повністю орієнтовані на брухт. Тому введення квоти - це логічний крок, який дозволить залишити цей брухт в країні, забезпечивши тим самим українські підприємства сировиною", - упевнений аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

Реклама:

Здивування експертів викликав великий обсяг квоти. За даними Держстату, за підсумками 2011 року з країни було вивезено 801,7 тис. тонн брухту чорних металів вартістю 320,2 млн дол.

"Був би логічний обсяг квоти приблизно в 100 тис. т, що дало б додаткові 700 тис. т українським комбінатам . Рішення встановити планку на високому рівні незрозуміле ", - дивується Дзвінка.

За даними агентства "Метал-Кур'єр", загальний обсяг споживання металобрухту в 2011 році становив 6,7 млн ​​т, з яких лише 0,2 млн тонн - імпорт.

Великий обсяг квоти можна було б пояснити збільшенням експорту на початку 2012 року, але Держстат поки оприлюднив дані лише за два місяці.

У цей період зростання експорту металобрухту не спостерігалося - з країни вивезли 89,6 тис. тонн на 37,4 млн дол.

На думку аналітика ГК "Інвестиційний капітал України" Олександра Мартиненка, введення квоти має профілактичний характер - утримати ціни на брухт від підвищення.

Рішення Кабміну суперечить зобов'язанням, узятим Україною при вступі до СОТ, відзначають експерти.

За словами партнера юридичної фірми Astapov Lawyers Олега Мальського, у країни є шанс довести доцільність таких обмежень, пояснивши їх загрозами національній економіці.

"Правила СОТ не забороняють експортні квоти, однак уточнюють, що їх застосування повинно бути обґрунтованим. Це дозволяє уникнути санкцій, якщо влада зуміє пояснити, що така міра була вимушеною", - упевнений юрист.

Болючіше країни-члени СОТ реагують на введення будь-яких обмежень імпорту товарів.

Це не перше порушення Україною своїх зобов'язань, взятих при вступі до СОТ, щодо експорту брухту чорних металів.

У грудні 2010 року Верховна рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів щодо операцій з металобрухтом" і перенесла на три роки планове зниження експортних мит на металобрухт з 24% до 21%.

Замість 2011 року це зниження відбудеться лише на початку 2014 року.

При цьому умови вступу України в СОТ визначали, що експортне мито на металобрухт повинне щорічно знижуватися на 3%.

Однак цей крок не привів до звернення зацікавлених країн в орган СОТ з вирішення спорів - конфлікт обмежився протестним листом Єврокомісії.

"Враховуючи, що це не перше наше порушення відносно брухту, довести обґрунтованість введення нового обмеження буде набагато складніше. У будь-якому випадку нас чекають гнівні ноти з боку іноземних посольств, а в разі якщо закордонні металургійні компанії вважатимуть це питання болючим для себе, то і звернення до органів СОТ", - прогнозує керуючий партнер юридичної фірми "Довгань і партнери" Віктор Довгань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: