"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В червні ЄЦБ може знизити ключову ставку

Понеділок, 14 травня 2012, 12:34

Європейський центробанк може скоротити прогноз зростання єврозони в червні і знизити ключову ставку при необхідності.

Про це повідомив член керуючої ради Люк Коен, передає Reuters.

У червні ЄЦБ повинен представити нові прогнози.

"Я думаю, що серйозної відмінності від березневих прогнозів не буде - можливо невелике погіршення росту, але нічого драматичного або фундаментального", - сказав Коен газеті Financial Times.

Реклама:

Коен сказав, що не бачить ризику для інфляції в цьому році, але додав, що якщо ця ситуація зміниться, то нестандартні заходи ЄЦБ, такі, як трирічні кредити, не завадять підвищенню ключової ставки.

Він також запевнив, що ЄЦБ ще не вичерпав інструменти екстреної допомоги.

"Очевидно, існує можливість подальших кроків у разі такої необхідності - чи будуть це нові заходи або старі, залежить від наслідків. Але я не думаю, що ми вичерпали всі інструменти для цього", - сказав він.

Ключова ставка єврозони перебуває на рекордно низькому рівні – 1% відсотка річних.

Коен заявив, що ЄЦБ не буде надавати екстрену ліквідність неспроможним грецьким банкам.

"Ми не будемо забезпечувати ліквідність неплатоспроможним банкам . Це один з принципів всієї політики надання екстреної ліквідності. Це швидка допомога у вигляді ліквідності, а не допомога для відновлення платоспроможності", - сказав він.

Грецькі політики в неділю проігнорували прохання президента сформувати коаліційний уряд, щоб уникнути повторних виборів, підштовхнувши країну до можливості банкрутства та ймовірного виходу з єврозони.

Коен також сказав, що подальший викуп державних облігацій Європейським центробанком "не допоможе", так як тільки від урядів залежить проведення структурних реформ, які можуть відновити довіру інвесторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: