Завод Юрушева, який потруїв рибу на Житомирщині, зупинено

Понеділок, 9 квітня 2012, 19:14

Державна екологічна інспекція 5 березня 2012 року призупинила діяльність Коростенського заводу МДФ за результатами розслідування загибелі риби на річці Уж в районі Коростеня Житомирської області.

Діяльність заводу знаходиться на контролі прем'єр-міністра Миколи Азарова, а житомирські екологи вже зажадали від влади зобов'язати власника заводу олігарха Леоніда Юрушева встановити очисні споруди, пише видання "Вечірній Коростень".

Коростенський завод МДФ спеціалізується на виробництві деревоволокнистих плит (МДФ), що, в свою чергу, використовуються для виробництва меблів.

У ролі інвестора проекту виступило київське ТОВ "Арт-Прогрес".

Реклама:

Це структура колишнього співвласника банку "Форум" Леоніда Юрушева і його доньок - Анастасії Жолінської та Єлизавети Юрушевої.

Юрушев входить в рейтинг найбагатших людей України: в 2011 році в рейтингу журналу "Фокус" посів 22 місце зі статком 978,9 доларів мільйонів, а в 2012 році - 19 місце в рейтингу 200 найбагатших людей України.

Незважаючи на те, що деревообробка для Юрушева є новим бізнесом, його менеджери не страждають від надлишку скромності, заявляючи про плани перетворення компанії "Арт-Прогрес" на головного гравця національного ринку МДФ.

Його загальну долю в компанії грецького бізнесмена оцінюють на рівні 350 тис кубометрів на рік (у грошовому еквіваленті це майже 100 млн євро).

Раніше весь використовуваний в Україні МДФ імпортувався з сусідніх країн - в основному з Польщі, Росії та Туреччини.

У березні 2012 року Державна екологічна інспекція визначила, що забруднення води в річці Уж спричинили відходи виробництва заводу МДФ.

Нагадаємо, 8 тонн риби загинуло 4 березня на річці Уж поблизу села Воронево Житомирської області.

Екологічні організації Житомирської області вже звернулися до керівництва країни з вимогою зобов'язати Юрушева встановити очисні споруди на заводі МДФ.

Судячи з інформації представників ТОВ "Арт-Прогрес", свої деревні амбіції Юрушев вирішив реалізовувати з розмахом.

Загальна вартість проекту створення деревообробного заводу в Коростені оцінюється в 150 млн євро.

Для Леоніда Юрушева акумуляція таких коштів не стала значною проблемою.

У 2008 році він вдало позбувся 60% акцій банку "Форум", продавши їх за 600 млн доларів німецькому Commerzbank AG.

Виручені гроші були спрямовані як на реалізацію проектів у сфері нерухомості - зокрема, будівництво готелю InterContinental у Києві, - так і на інвестування в перспективні галузі промисловості, однією з яких стала деревообробка.

Місце для розміщення підприємства вибрано невипадково.

Як відзначають в компанії "Арт-Прогрес", Житомирська область, яка володіє великими хвойними лісами, є гарною сировинною базою для нового виробництва.

Крім цього, в Коростені розташована вузлова залізнична станція, а також перебувають чиновники, які швидко переймаються аргументами бізнесменів і не створюють їм ніяких перешкод.

Особливо після того, як на початку минулого року компанія Юрушева погодилася стати власником створеного в 2007 році під егідою міської ради технопарку - ТОВ "Коростенський індустріальний парк", якому відійшло понад 50 га території колишнього місцевого аеродрому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: