"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лівійці шукають помічника Каддафі, який вивів з країни 7 мільярдів

Понеділок, 9 квітня 2012, 18:13

Башир Салех Башир - єдина людина, що знає, куди з Лівії було виведено близько 7 млрд доларів: при Муаммарі Каддафі він керував "Лівійським африканським портфелем" (LAP) - інвестиційним фондом, практично не підзвітним державі.

Довірена особа колишнього лівійського президента ховається зараз або в Африці, або у Франції, де, скоріш за все, користується заступництвом впливових осіб, передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Довгі роки Башир Салех Башир жив за кордоном, курсуючи між п'ятизірковими готелями і президентськими палацами, він виконував роль посередника між лівійської верхівкою, керівниками африканський країн і Францією та підшукував об'єкти для інвестицій.

Башир зник після краху режиму Каддафі, забравши з собою таємницю вкладів.

Реклама:

За оцінкою лівійської влади, під керівництвом Башира LAP вклав за кордоном близько 7 млрд доларів, отриманих від продажу лівійської нафти.

Всі операції проводилися без будь-якого нагляду, хоча формально LAP перебував у віданні головного суверенного інвестиційного фонду Лівії - Libyan Investment Authority (LIA).

Представники LIA розповідають, що інвестиції Башира представлялися їм чорною дірою: ніякої інформації про угоди вони не отримували.

За дорученням сім'ї Каддафі Башир одноосібно розпоряджався фондом, інвестуючи нафтодолари в покупку готелів, родовищ корисних копалин та пакетів акцій закордонних компаній.

Велика частина коштів була вкладена в країнах, розташованих південніше Сахари.

"Я не маю і четвертої частини тієї інформації, яка є в цього хлопця. Він єдина людина в Лівії, який знає всі подробиці інвестицій в Африці. Він нам конче потрібен", - говорить банкір Абдель Хамід ель-Джаді, що допомагає новому лівійському уряду вийти на слід активів, зниклих при Каддафі.

На думку західних дипломатів, Башира також залучали східноєвропейські країни, що не відрізняються прозорістю, - такі, як Україна і Білорусь.

Один західний дипломат розповів, що зіткнувся з ним на туніському курорті Джерба, коли в Лівії йшла громадянська війна.

Оточений охоронцями в шкіряних куртках, він роз'їжджав на "Мерседесі" S-класу і зустрічався з африканськими бізнесменами.

Він намагався купити зброю і залучити найманців для захисту режиму Каддафі, говорять декілька західних дипломатів.

Вище керівництво Лівії впевнене, що тільки Башир може розповісти, наскільки тісно були пов'язані французькі чиновники з Тріполі.

На думку ель-Джаді, зникнення Башира після того, як його заарештували сили опозиції, організував Париж: французька влада побоюються розкриття інформації про зв'язки Каддафі з президентом Ніколя Саркозі.

Сам Саркозі спростовує інформацію про те, що Каддафі був одним із спонсорів його передвиборної кампанії в 2007 році.

Французький підприємець, що знайомий з Баширом протягом десятиліття, запевняє, що той живе в Парижі під заступництвом могутніх бізнесменів, з якими працював в останні роки.

На питання про місцезнаходження Башира міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе відповів: "Цілком можливо, що він зараз у Франції, але підтвердити цього я не можу. Я можу ручатися тільки за те, що Ке Дорсе (французький МЗС) з ним не спілкується".

Раніше у березні агентство Reuters повідомило, що в грудні Башир отримав нігерійський паспорт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: