Світовий банк: Фонд гарантування вкладів не стане конкурентом НБУ

П'ятниця, 6 квітня 2012, 16:41

Реформа системи гарантування вкладів не призведе до ослаблення позицій Національного банку в регулюванні банківської системи.

Таку думку висловила старший фінансовий спеціаліст представництва Світового банку в Україні Анжела Пригожина під час круглого столу "Реформа системи гарантування вкладів: чого очікувати ринку та вкладникам", повідомляє DT.UA.

"Ці спекуляції мають зупинитися. В законі ("Про систему гарантування вкладів фізосіб") немає передачі від Національного банку функцій щодо пруденційного регулювання. Немає і механізмів фінансового оздоровлення або санації банку Фондом гарантування вкладів", - наголосила представниця Світового банку.

За словами ж директора юридичного департаменту НБУ Віктора Новікова, прийняття цього закону дозволяє НБУ зосередитися на виконанні основної функції, покладеної Конституцією, - підтримувати стабільність гривні й не витрачати в перспективі ресурси та час непрофільну діяльність (на кшталт ліквідацію неплатоспроможних банків тощо).

Реклама:

Крім того, головний юрист НБУ звернув увагу, що у разі виникнення потреби в підтримці поточної ліквідності неплатоспроможних банків (наприклад, для повернення вкладникам депозитів, термін яких закінчився) Фонду потрібно буде звертатися за фінансовою підтримкою саме до НБУ.

Видання нагадує, що цей закон розширив повноваження ФГВФО щодо контролю над роботою банківської системи та закріпив за ним функцію виведення з ринку неплатоспроможних банків.

Водночас НБУ має завершити ліквідацію тих фінустанов, яких розпочав.

Як зазначав директор Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко, для цього центробанк залучатиме і представників ФГВФО – для набуття додаткового досвіду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: