Рада може дозволити громадянам вносити законопроекти

Середа, 4 квітня 2012, 09:34

Нардеп від Партії регіонів Олександр Фельдман запропонував Верховній раді дати громадянам право підготовки законопроектів.

Про це йдеться у проекті закону №10296 "Про внесення змін до закону" про Кабінет міністрів" (щодо права громадян на внесення законопроектів при наявності не менше 100 тис підписів на їх підтримку)", який підготував і зареєстрував у Раді Фельдман, пише "Коммерсант-Украина".

У документі уточнюється, що така законодавча ініціатива не буде поширюватися на питання територіального устрою України, податків, бюджету та амністії.

"Багато країн вже зробили серйозні кроки назустріч громадянській законодавчій ініціативі, - пояснив актуальність свого законопроекту Фельдман. - Подібний інститут працює в Швейцарії, Італії, Австралії, Перу, Іспанії, США і ФРН".

Реклама:

Слід зазначити, що, згідно з конституцією, право внесення законопроектів до парламенту мають президент, Кабінет міністрів, народні депутати і Національний банк.

Автор документа пропонує обійти це обмеження, надавши пересічним громадянам право "в порядку громадської ініціативи" подавати свої законопроекти в Кабмін, який після проведення експертизи на предмет їх відповідності основному закону і вимогам до збору підписів буде зобов'язаний подати його до Верховної ради протягом трьох місяців.

На думку Фельдмана, підписи повинні бути зібрані "не менш ніж у п'яти областях і не менше ніж по 15 тис в кожній з них".

"Якщо поданий законопроект не відповідає зазначеним вимогам, то на підставі висновку Міністерства юстиції Кабінет міністрів повертає його автору, - говориться в пояснювальній записці до документа.

Фельдман заявив, що внесення проекту закону до парламенту не пов'язане з початком виборчої кампанії до Верховної ради.

Заступник голови комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Черноморов (Партія регіонів) розкритикував ідею свого однопартійця.

"Для цього не потрібний окремий законопроект - досить доопрацювати закон "Про місцеве самоврядування" та законодавчо закріпити можливість реалізації ініціатив місцевих громад. Навіщо вигадувати новий велосипед, якщо достатньо полагодити старий?", - сказав Черноморов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: