Євро-2012 "закоркує" російсько-український кордон

Субота, 28 квітня 2012, 09:50

Цього літа на кордоні Росії і України можуть утворитися пробки з вантажівок.

Митні служби двох країн хочуть обмежити рух великовантажних через жваві прикордонні переходи, щоб розчистити дорогу уболівальникам, котрі збираються на Євро-2012, пише газета "Ведомости".

Федеральна митна служба Росії оголосила, що вважає за необхідне на час проведення матчів українського етапу чемпіонату Європи з футболу (Євро-2012 пройде з 8 червня по 1 липня) обмежити вантажний автомобільний рух через три прикордонні пункти пропуску.

Це Нехотєєвка - Гоптівка (харківський напрям, автодорога Москва - Крим), Троєбортне - Бачівськ (київський напрямок) і Матвєєв Курган - Успенка (донецький напрямок).

Реклама:

Очікується, що основний потік автобусів з організованими групами вболівальників піде саме через них, пояснюється в прес-релізі ФТС РФ.

Служба запропонувала МВС Росії виставити додаткові пости ДПС і заздалегідь перенаправляти вантажівки на інші пункти пропуску.

ФТС також запропонувала Мінтрансу РФ і Росавтодору не ремонтувати дороги і заздалегідь повідомити автоперевізникам про необхідність об'їзду.

Співробітник державної митної служби України розповів виданню, що це спільно схвалена пропозиція.

Всього на російсько-українському кордоні 17 автомобільних пунктів пропуску, але Нехотєєвка і Троєбортне - найбільш завантажені.

Пропускна здатність Нехотєєвки - 1920 легкових, 288 вантажних автомобілів і 72 автобуси на добу, у пік літнього сезону вона перевищується у два з гаком рази.

Через Троєбортне може пройти близько 40 вантажівок на добу, а через Матвєєв Курган - близько 20.

За оцінкою Української логістичної асоціації, через Україну йде 10% вантажопотоку Європа - Азія, 80% цього обсягу припадає на Білорусь, а решта - на Прибалтику.

За оцінкою ФМС РФ, година простою вантажного автомобіля на кордоні обходиться не менш ніж у 0,04% від вартості товару, а затримка сумарного обсягу перевезень товарів на день знижує обсяг експорту країни на 1%.

Уряд Росії оцінював втрати від простою вантажівок на кордоні за весь 2010 рік більш ніж в 15 млрд рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: