Російський олігарх Дерипаска зізнався про зв'язки з криміналом

Понеділок, 23 квітня 2012, 16:57

Напередодні старту у Високому суді Лондона процесу "Дерипаска проти Черного", який обіцяє бути не менш скандальним, ніж розгляд між Борисом Березовським і Романом Абрамовичем, місцева преса наводить зізнання російського мільярдера.

Власник "Базового елемента" Олег Дерипаска в інтерв'ю британським журналістам зізнався, що у "лихі дев'яності" платив злочинним угрупованням за безпеку, передає NEWSru.com.

"Ці платежі називалися "криша". Плата за дотримання безпеки клієнтів. Я ненавидів це, але тоді не було іншого способу встановити безпеку собі і співробітникам", - заявив Дерипаска в інтерв'ю The Sunday Telegraph.

Нагадаємо, на початку року стало відомо, що до лондонського суду з позовом проти російського бізнесмена звернувся ізраїльський підприємець Михайло Черной.

Реклама:

Він стверджує, що Дерипаска відняв у нього 20% "Російського алюмінію" (ліг в основу "РусАла"), і цей пакет тепер коштує близько 1,6 млрд фунтів стерлінгів.

Дерипаска у свою чергу наполягає, що Черной ніколи не був його партнером.

У даний час Черной, уродженець України, який виріс у Ташкенті, проживає в Ізраїлі.

Він не зможе бути присутнім на слуханнях у Лондоні, оскільки давно оголошений у міжнародний розшук через Інтерпол за відмивання грошей і організацію злочинного співтовариства.

За відомостями видання "Аргументы недели", Михайло Черной разом з братами Львом і Давидом на початку 1990-х років став цікавитися залишками ще радянської металургійної промисловості і намагався взяти її під контроль.

"Коли ми почали скуповувати у співробітників акції (отримані в ході приватизації), ми відразу відчули тиск із боку криміналу. Перший раз, коли їм вдалося мене серйозно налякати, це коли моєму комерційному директору випустили дві кулі в голову. Ось тоді я вирішив тимчасово прийняти їхні умови, щоб зберегти життя собі і моїм співробітникам", - заявив Дерипаска.

Дерипаска датує старт кампанії з переділу алюмінієвого ринку 1993 роком. У той час багато людей, за його словами, буквально сходили з розуму від багатства, що несподівано звалилося на них.

"Ти позичаєш 500 тисяч доларів, а всього через шість місяців повертаєш тільки 100 тисяч. Можна було купити тонну алюмінію за 400 доларів, а продати — за 1,2 тисячі", - згадує Дерипаска.

"Ви повинні розуміти, яка була ситуація. Це не були легкі гроші. Усі державні інститути перестали функціонувати. Саме поняття держави перебувало під загрозою", - розповів Дерипаска. Так що, за його словами, контролювати цю сферу було просто нікому.

"Я знав, що вічно так тривати не може. І я сприймав це (плату за "кришу") як тимчасову вимушену міру, доки я роблю все можливе, щоб очистити галузь від криміналу і створити власну службу охорони, без якої ні мій бізнес, ні мої співробітники не могли бути в безпеці. Це був безправний час", - заявив Дерипаска.

За його визнанням, докорів сумління за зв'язки з криміналом він не відчуває: "Я гордий, оскільки захистив своїх працівників і зумів створити потужну компанію".

Втім, на пряме запитання кореспондента про те, чи пропонувалися членам ОЗГ частки в компаніях в обмін на "кришування", Дерипаска не відповів: "Ми намагалися обмежуватися тільки грошовими виплатами, але не завжди вдавалося. Ми робили все можливе, щоб не допустити їх до управління бізнесом", - заявив Дерипаска.

За його словами, всі відносини з кримінальними структурами він порвав у 2002 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!