Біржі будуть рапортувати про сумнівні угоди

Понеділок, 2 квітня 2012, 10:42

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) затвердила порядок, за яким фондові біржі будуть боротися з використанням учасниками ринку інсайдерської інформації.

Регулятор запізнюється з впровадженням механізму, оскільки, згідно із законом "Про цінні папери та фондовий ринок", фондові біржі з квітня 2011 року зобов'язані сповіщати НКЦПФР про операції з цінними паперами та похідними тих учасників ринку, за якими виявлені підозри у використанні інсайдерської інформації, пише "Коммесант-Украина".

Інсайдерськими вважаються дані про емітента, здатні вплинути на ціну цінних паперів і похідних до моменту її оприлюднення.

У порядку зазначені основні критерії, що дозволяють біржам виявляти угоди з ознаками протиправного використання інсайдерської інформації.

Реклама:

Перші чотири критерії пов'язані зі зміною ціни або заявки на проведення угоди порівняно з ціною закриття ринку в попередній день, попередньої угоди або поточного курсу паперу. Граничний показник відхилення біржі повинні встановити самостійно.

Більш того, на біржах повинні будуть розраховувати частку угод учасника торгів по кожному цінному паперу або деривативу і повідомляти НКЦПФР про істотні зміни цієї частки.

Рапортувати до комісії потрібно буде в разі відхилення вартості біржових угод одного учасника від його середнього показника протягом однієї сесії.

Під підозрою опиниться і зміна обсягів торгів цінним папером або похідним за певний період часу.

Різка зміна ціни також є одним з ознак маніпулювання цінними паперами, з чим біржі борються вже давно.

Біржова рада ФБ "Перспектива" ще в листопаді 2011 року внесла зміни в правила, згідно з якими адміністратор біржі повідомляє її керівництву про зміни у вартості позалістингових цінних паперів на більш ніж 100% протягом місяця, або 50% за тиждень.

Для лістингових паперів критерії визначені такі ж, як і при визначенні критеріїв цінової нестабільності, за якими зміна середньозваженої ціни в першу годину торгів порівняно з середньозваженою ціною останньої години торгів попереднього дня не повинно становити більше 10% для паперів першого рівня лістингу та 15% - другого.

У правилах біржі ПФТС встановлено обов'язок повідомляти НКЦПФР про угоди, за якими існує підозра у використанні інсайдерської інформації. У правилах "Української біржі" згадка інсайдерства відсутня.

Використання торговцями інформації, яка за законом є інсайдерською, відбувається досить часто, стверджує операційний директор брокерського будинку "Відкриття" Михайло Сущек.

"Звичайно ж, інсайд є або гравці вважають, що вони їм володіють, в чому з жалем переконувати. І навіть якщо комусь пощастило володіти інсайдерською інформацією раніше за інших, то не факт, що цими даними можна скористатися, оскільки більшу роль у застосуванні інформації на практиці грає доступ і вплив на інфраструктуру ринку ", - говорить директор КУА "Фінекс-Капітал" Ігор Когут.

"Знання звітності емітента перед публікацією - це добре, але наш ринок на фундаментальні показники вже не реагує. Головний інсайд - великі клієнтські ордери на покупку або продаж або їх відсутність", - вважає трейдер "ТАСК-брокер" Микола Семененко.

Директор "Перспективи" Едуард Мілюшко каже, що з моменту реєстрації змін до правил біржі в січні не було жодного звернення, що підпадає під передбачені критерії.

"Дуже складно довести інсайд навіть на самих розвинених ринках. Потрібно підвищувати вимоги до оперативності розкриття інформації, замість того щоб вводити незрозумілі критерії", - додав він.

Учасники ринку не вірять, що угоди на основі інсайдерських даних будуть виявлятися і каратися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: