Цукерберг удвічі збив ціну на Instagram

Середа, 18 квітня 2012, 12:36

Мобільний додаток для публікації фотографій Instagram, який обійдеться найбільшій соціальній мережі світу Facebook в 1 млрд доларів, спочатку пропонувався за 2 млрд доларів.

Про це передають "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

Хід обговорення і укладання цієї угоди демонструє стиль управління засновника Facebook Марка Цукерберга: члени ради директорів були поставлені перед фактом напередодні публічного оголошення про угоду.

За даними видання, засновник Facebook, якому немає ще й 30 років, і настільки ж молодий засновник Instagram Кевін Сістром, провели всі переговори без чийогось відома з 5 по 8 квітня всього за чотири неповних дні в скромному по мірках Пало-Альто особняку Цукерберга, який той у минулому році купив за 7 млн доларів.

Реклама:

У процесі Цукербергу вдалося умовити Сістрома знизити ціну вдвічі – з 2 млрд доларів до 1 млрд доларів.

Цукерберг також переконав засновника Instagram прийняти частину коштів акціями, мотивувавши це перспективою росту паперів Facebook після травневого IPO.

За словами джерела, Цукерберг зауважив, що якщо Facebook досягне по капіталізації рівня Google - 200 млрд доларів або більше, - то 1% її акцій вже будуть коштувати 2 млрд доларів.

Цукерберг повідомив раду директорів Facebook про досягнуту угоду по електронній пошті ввечері в неділю 8 квітня, а публічно про неї було оголошено 10 квітня.

Голосування за угодою відбулося, але було формальним: "їм все розповіли, але з ними не проконсультувалися", заявило джерело, близьке до ради директорів соцмережі.

Цукерберг контролює 57% прав голосу у своїй компанії, що дозволяє йому приймати одноосібні рішення.

У підготовці документів з угоди брав участь лише один член ради директорів - директор з розвитку Амін Зуфонун.

Директор з операційної діяльності Facebook Шеріл Сендберг дізналася про підготовку угоди 5 квітня, але не брала в ній ніякої участі.

Це показує, що Facebook залишається компанією однієї людини, пише видання.

Така модель прийняття рішень характерна для невеликих інтернет-стартапів - області, де конкуренти можуть виростати з винятковою швидкістю, але може бути небезпечна для великих компаній, особливо напередодні IPO.

"Функція ради директорів - попереджати самовпевненість голови компанії. Це часто останній рубіж захисту міноритарних акціонерів", - вважає директор Центру корпоративного управління бізнес-школи філадельфійського університету Дрексель.

З іншого боку, стандартна процедура із залученням банкірів і юристів займає багато тижнів, визнає видання.

Покупка Instagram - найбільше придбання Facebook за весь час існування соціальної мережі.

Угода оголошена буквально за кілька тижнів до IPO компанії - воно може відбутися в травні.

В ході IPO Facebook може бути оцінений в 75-100 млрд доларів.

Instagram - молодий сервіс, він був запущений Кевіном Сістромом і Майком Кріегером восени 2010 році.

З тих пір компанія залучила від венчурних фондів Andreessen Horowitz, Baseline Ventures і Benchmark Capital близько 47 млн доларів.

З них 40 млн доларів Instagram отримала в минулому місяці: в ході цієї операції компанія була оцінена в 500 млн доларів.

Тобто всього за два тижні інвестори повернули свої вкладення в подвійному розмірі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: