"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Мінфіні кажуть, що НБУ не скуповує активно валютні ОВДП

Субота, 14 квітня 2012, 17:42

Національний банк не скуповує активно валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

Про це заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галина Пахачук, передає DT.UA.

"Нацбанк не брав участі в купівлі облігацій держпозики (з початку року на первинних аукціонах). В основному це робили учасники ринку, банки і юридичні особи", - наголосила представник Мінфіну.

За даними Пахачук, з початку року уряд залучив на внутрішньому ринку 25 млрд гривень (з них 23 млрд гривень - за перші три місяці).

Реклама:

"25 млрд - це дійсно дуже хороший показник з точки зору об’ємів запозичень на внутрішньому ринку. Адже, як кажуть: Мінфін, залучаючи ресурси на внутрішньому ринку, "відбирає" їх з економіки, відповідно, на кредитування банки направляють менше коштів. Проте, через запозичення уряду також відбувається перенаправлення фінансових ресурсів в економіку. І тут ми отримуємо хороші результати та орієнтуємо учасників ринку" - зауважила вона.

У свою чергу заступник голови правління Нацбанку Віра Ричаківська констатувала, що для банківської системи нині значущим викликом є нестача якісних позичальників.

"Питання зараз не стільки в нестачі ресурсів, скільки в тому, кого кредитувати і на яких умовах. Сьогодні це питання дуже злободенне", - підкреслила представник НБУ.

Зазначимо, що з початку року портфель ОВДП, який знаходиться в НБУ, збільшився на 2 млрд гривень у банків - на 8,3 млрд гривень; у нерезидентів же скоротився на 170 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!