"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сорос прогнозує розпад Євросоюзу

Четвер, 12 квітня 2012, 17:11

Голова Soros Fund Management, фінансист Джордж Сорос передрікає розвал Європейського союзу.

Про це він написав у своїй статті, передає "Лігабізнесінформ" з посиланням на The Financial Times.

За його словами, корінні проблеми єврозони не усунено, розрив між країнами-кредиторами та країнами-боржниками продовжує розширюватися, а Європу очікує довгий період економічної стагнації, якщо не гірше.

"На початку кризи розпад єврозони здавався неможливим: активи і зобов'язання, виражені в єдиній валюті, були настільки взаємопов'язані, що розпад призвів би до неконтрольованого краху. Але в міру розвитку кризи фінансова система єврозони поступово переорієнтувалася за національними напрямками", - заявив Сорос.

Реклама:

Він підкреслив, що в останні місяці ця тенденція набирає обертів.

"Довгостроковий договір про зворотний викуп дозволив іспанським та італійським банкам зайнятися дуже вигідними і неризикованими арбітражними операціями з облігаціями своїх власних країн. А пільговий режим, отриманий ЄЦБ за його грецьким облігаціями, відіб'є охоту в інших інвесторів утримувати суверенний борг. Якщо так буде тривати ще кілька років, розпад єврозони стане можливим без краху, але через це у центральних банків країн-кредиторів залишаться великі, важкі для виконання вимоги до центральних банків країн-боржників", - пише фінансист.

"Виживе євро чи ні, ЄС переживає тривалий період економічного застою. Подібний досвід був і в інших країнах. Країни Латинської Америки пережили втрачене десятиліття після 1982 року, а в Японії економічний застій спостерігається вже чверть століття: проте всі ці країни вижили. Але Європейський союз - це не країна, і малоймовірно, що він виживе. Дефляційна пастка боргів загрожує знищити ще не до кінця побудований політичний союз", - вважає Сорос.

Фінансист радить кардинально переглянути правила єврозони, оскільки вони нежиттєздатні, вдатися до надзвичайних заходів, оскільки ситуація аномальна і розробити нові правила, які повинні враховувати невід'ємну нестабільність фінансових ринків.

Сорос також рекомендує взяти фіскальний пакт країн єврозони за точку відліку, але усунути ряд недоліків: "враховувати і комерційні, і фінансові борги", "бюджет повинен розмежовувати інвестиції, що приносять прибуток, і поточні витрати".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: