Екс-посол: білоруські молочники - злісні порушники

Четвер, 8 березня 2012, 11:52

Порушення фітоветерінарних норм у продукції Білорусії носять системний характер.

Про це заявив посол України в Білорусі в 2010-2011 роках Роман Безсмертний, повідомляє портал "Дело".

"Подібні факти з білоруської сторони фіксувалися майже щомісяця. І цей факт не є чимось винятковим, який трапився вперше за всю історію, це траплялося періодично. Це ніколи не віддавалося розголосу. Партії поверталися, і сторони продовжували контролювати один одного, вказуючи на ті чи інші недоробки", - сказав Безсмертний.

Він нагадав, що подібна інформація в ЗМІ вперше прозвучала минулої осені.

Реклама:

"Не потрібно гріха таїти, що посприяла оприлюдненню цієї інформації ситуація, яка склалася в Україні з Росією в питаннях заборони експорту молокопродуктів. Це стимул, котрий обумовив такий крок. Чому? Не потрібно довго шукати відповідь. Митна зона і Україна - два різних суб'єкта міжнародних економічних торговельних відносин, тому очевидно, що в рамках двосторонніх відносин України та Білорусі ці питання не можуть бути вирішені", - додав він.

Крім того, за його словами, проблема в тому, що країни перебувають в рамках різних стандартів. Так Україна користується стандартами СОТ, а Білорусь - ГОСТами.

При цьому зараз молоко входить в десятку ключових білоруських товарів, більше половини його країна продає.

На Білорусь припадає 5% світового експорту молока. Молочні продукти з Білорусі споживають у сімдесяти країнах світу.

Як відомо, 29 лютого Держветфітослужба Україна тимчасово призупинила ввезення на територію країни молока і молочних продуктів з Білорусі, а також свиней.

5 березня Білорусь заявила, що має намір знайти взаєморозуміння з Україною щодо питань імпорту м'ясо-молочних продуктів в Україну без введення відповідних обмежувальних заходів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: