Єврозона може втратити більше трильйона євро через дефолт Греції

Вівторок, 6 березня 2012, 13:05

Дефолт в Греції, ймовірно, призведе до того, що Італії та Іспанії знадобиться допомога ззовні, щоб зупинити поширення ризиків, і завдасть єврозоні збиток в розмірі понад 1 трильйон євро (1,3 трильйон доларів).

Про це повідомив Інститут міжнародних фінансів (IIF), передає Reuters.

"Є кілька дуже важливих і шкідливих наслідків, які можуть стати результатом безладного дефолту за боргами грецького уряду, - говориться в підготовленому IIF документі. - Складно підрахувати всі ці непередбачені зобов'язання з достатньою точністю, проте майже неможливо уявити, що вони будуть менше 1 трильйона євро".

Документ, отриманий від ринкового джерела, датований 18 лютого і позначений як "конфіденційний".

Реклама:

IIF хоче, щоб власники облігацій погодилися до крайнього терміну в четвер на обмін облігацій, який заощадить Греції більше 100 мільярдів євро і дозволить їй знайти ґрунт під ногами.

Якщо ця угода не отримає підтримки, Європейський центробанк, ймовірно, зазнає значних збитків, вважає IIF, оцінюючи вкладення Центробанку в Грецію у 177 мільярдів євро.

Ірландії та Португалії знадобиться додаткова допомога з боку, щоб захиститися від впливу Греції, і витрати на це можуть досягти 380 мільярдів євро протягом п'яти років.

Безладний грецький дефолт, швидше за все, зажадає "додаткової підтримки для Іспанії та Італії, щоб стримати поширення" кризи в цих країнах.

Це може коштувати єврозоні ще 350 мільярдів євро, підрахував інститут.

IIF, який брав участь в обговоренні облігаційних свопів з боку кредиторів, також зазначив, що можливі нові великі витрати на рекапіталізацію банків, які можуть легко досягти 160 млрд євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: