Митниця прирівняла ліки до алкоголю і харчових добавок

Понеділок, 5 березня 2012, 09:18

З початку минулого місяця при митному оформленні ліків, що містять етанол і вітамінно-мінеральні засоби, ці препарати почали класифікувати як напої, що містять спирт (товарна позиція 2208906900; податок - 3,5 євро за 1 л 100% спирту), та харчові продукти (товарна позиція 2106909200; 8% мито).

При цьому асоціація "ФармУкраїна" у зв'язку з діями Держмитслужби по перекодуванню препаратів покладає на митницю відповідальність за зникнення з аптек необхідних людям ліків, притому в період максимально підвищеного попиту на них через сезонний сплеск респіраторних вірусних інфекцій та інших захворювань, пишуть "Экономические известия".

Митниця ж ставить перед собою інші цілі.

Наприклад, "поліпшити статистику роботи ДМСУ, якою поставлено завдання щодо збільшення відрахувань до бюджету".

Реклама:

"Навіщо напружуватися, покращувати ефективність служби, якщо можна обкласти податком захищені законом ліки, перевівши їх одним рухом в підакцизні товари, предмети розкоші? Для митниці це - риторичне питання", - коментує ситуацію виконавчий директор ФА "ФармУкраїна" Денис Шевченко.

Нагадаємо, в Україну всі препарати та засоби медичного призначення звільнені від податку на додану вартість для зниження цінового навантаження на пацієнта.

Експерти прогнозують, що тепер через дії ДМСУ знизиться цінова доступність затребуваних ліків, які будуть обкладені акцизом, а частина з них просто зникне, оскільки дистрибуторам тепер знадобиться ліцензія Мінекономіки на ввезення алкогольної продукції для імпорту лікарських засобів.

Раніше всі препарати, переведені в підакцизні категорії, ввозилися під кодом 3004 (лікарські засоби).

При цьому непомірно високі ціни на ліки вже давно є суттєвою перешкодою на шляху до здоров'я для українських громадян, доходи яких залишають бажати кращого.

"А тепер, - каже пан Шевченко, - завдяки ДМСУ, популярні унікальні ліки стануть для 90% українських громадян предметами розкоші нарівні з іншими підакцизними товарами - що ще більш ускладнить ситуацію".

На додаток до всього в Кабміні та парламенті вже давно говорять про необхідність введення податку на медпрепарати, аргументуючи це тим, що новий податок знизить ціни.

"Податок повинен бути введений - 5%, 10%, 20%. Це, навпаки, призведе до зниження цін і полегшить їх контроль. При розмитненні зазвичай пишуть більшу ціну, ніж вона є, щоб потім ще накрутити. І сьогодні це не регулюється. А якщо б покладався ПДВ, тоді писалися б справжні ціни при ввезенні в Україну", - стверджує глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: