Система накопичення резервів для боротьби з кризою є неефективною - МВФ

П'ятниця, 30 березня 2012, 19:37

Система накопичення державних резервів для пом'якшення наслідків кризи неефективна, основні зусилля у вирішенні цього завдання слід направити на координацію зусиль країн і розвиток міжнародних інститутів.

Про це заявив глава представництва Міжнародного валютного фонду в Росії Одд Пер Брекк, передають "Риа новости".

"Дослідження, яке нещодавно провели, показує, що країни накопичують резерви з необхідності захистити себе від можливої кризи, тобто застрахувати себе. Але це дуже неефективний спосіб управління, він дуже дорогий і - знову-таки - працює проти фінансової системи, що склалася, підриває її", - сказав він.

Раніше помічник президента Росії Аркадій Дворкович заявив про принципове рішення російської влади повернутися до бюджетного правила, коли нафтові доходи прямували в стабілізаційні фонди.

Реклама:

До початку 2015 року російська влада планує збільшити резервний фонд до 5,4% ВВП, що перевищить обсяг Фонду національного добробуту, який на цю дату становитиме 3,9% ВВП.

"Потрібно відійти від системи, коли держави самостійно накопичують якісь резерви, - вважає глава російського представництва МВФ. - Необхідно встановлювати систему, яка буде більш стабільною".

Ключовими заходами для цього він назвав вдосконалення "системи пристосувань, системи координації та моніторингу політики, яку проводять країни", а також розвиток міжнародних інститутів.

"Звичайно, МВФ є центральним інститутом у цій області", - сказав Брекк.

За його словами, криза змусила керівництво МВФ багато в чому переглянути акценти власної політики.

Він визнав, що роль економік, що розвиваються, в світі змінюється, і цей фактор повинен враховуватися лідерами найбільших країн при прийнятті спільних рішень.

"Потрібно відійти від системи управління в рамках "великої вісімки" і перейти до системи "великої двадцятки". Це буде відображати мінливий перерозподіл сил", - сказав він.

Крім того, зазначив Брекк, МВФ у своїй роботі став робити більший акцент на своїй "функції страхувальника".

"Після кризи ми почали розвивати систему кредитування, щоб відновити баланс, необхідний для функціонування економічної системи, - сказав він. - Щоб посилити здатність запобігати кризам, потрібно розвивати систему кредитів. Основний сенс в тому, що ми даємо країнам постійний доступ до кредитів, з тим щоб не було необхідності самостійно накопичувати резерви".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: