"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АМКУ знову перевірить виробників курячих яєць

Середа, 28 березня 2012, 09:28

На виробників і продавців курячих яєць чекають чергові перевірки Антимонопольного комітету.

Про це заявив в.о. голови АМКУ Рафаель Кузьмін, коментуючи повідомлення лідера ринку Avangardco для інвесторів, в якому говориться, що компанія не знижувала ціни на свою продукцію, пише "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що на початку березня, передбачаючи чергове підвищення цін на яйця, АМКУ рекомендував 30 птахофабрикам і 9 рітейлерам утриматися від встановлення економічно необґрунтованих цін протягом березня-квітня.

На відкритому засіданні комітету, яке відбулося 1 березня, було заявлено, що "об'єктивних причин для істотного підвищення цін не існує", незважаючи на заперечення виробників.

Реклама:

Після цього комітет повідомив, що "виробники надали інформацію про те, що вважають за можливе не підвищувати ціни на курячі яйця".

"Крім того, ПАТ "Авангард" та ПрАТ "Чернівецька птахофабрика" (які входять до "Авангарду") повідомили, що з 23 лютого по 15 березня 2012 року знизили ціни майже на 12%", - повідомили в АМКУ.

Також у ньому наводиться список ще дев'яти фабрик, які "зобов'язалися" не підвищувати ціни.

Втім, наступного дня після публікації головна компанія групи "Авангард" заявила, що наведені в ній дані АМКУ не відповідають дійсності.

У своєму листі інвесторам головний директор з інвестицій компанії Ukrlandfarming (володіє 77,5% акцій Avangardсо) Георгій Кіквадзе повідомив: "Від імені "Авангарду" заявляю, що інформація про зниження цін на 12% не відповідає дійсності. За даними відділу маркетингу, наші ціни не знизилися, а залишалися стабільними протягом зазначеного періоду".

В АМКУ на це відреагували обіцянкою чергових перевірок.

"Не знаю, хто і що розіслав, але у нас є фактичне підтвердження зниження цін. Якщо цього не сталося, ми організуємо перевірку виробників і рітейлерів. Ми зараз завершуємо дослідження даного питання і поставимо крапку", - заявив Кузьмін.

Головний виконавчий директор Avangardco Наталія Василюк пояснила виданню, що з кінця лютого-середини березня Avangardco дійсно знизила ціни на курячі яйця, які відпускаються на внутрішній ринок.

Водночас, через зростання експортних цін компанії вдалося зберегти середню ціну стабільною протягом зазначеного періоду.

Нині середня відпускна ціна на яйце Avangardco становить 0,9 грн.

Avangardco - найбільший в Україні виробник курячих яєць і яєчних продуктів і другий за величиною в світі.

Бенефіціаром 77,5% акцій Avangardco є підприємець Олег Бахматюк, інші котируються на Лондонській фондовій біржі. Капіталізація на вчорашній день становила 750,5 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: