"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Moody's пропонує ЄС створити конкурента рейтинговим агентствам

Неділя, 25 березня 2012, 10:37

Уряди, які критикують рейтингові агентства за необґрунтовані, на їхню думку, зниження кредитних рейтингів, повинні створити державну компанію-конкурента "великій трійці" - Moody's, Standard & Poor's і Fitch Ratings.

Про це заявив глава Moody's Рей Макденіел, передає "Лєнта.ру" з посиланням на агентство Bloomberg.

Європейські депутати і чиновники не раз критикували рейтингові агентства за те, що їх рішення ускладнюють боротьбу з борговою кризою, викликаючи паніку на ринках.

На думку Макденіела, державні інститути, які мають досвід і репутацію серед учасників ринку, могли б оцінювати суверенні рейтинги держав.

Реклама:

"Замість того, щоб боротися проти оцінок (агентств), політики можуть нейтралізувати рейтингові дії приватних компаній, створивши державну структуру, яка буде оголошувати альтернативну думку", - сказав глава Moody's.

Макденіел вважає, що державна структура зможе викликати довіру у ринку, якщо вона володітиме незалежністю від урядів, досвідом аналітичної роботи і можливістю вільно висловлювати свою думку.

У Євросоюзі вже працюють над створенням конкурента "великій трійці" - Європейського рейтингового агентства (European ratings agency, ERA) - але ця структура, як очікується, буде приватною.

Безпосередньо переговорами з представниками бізнесу займається консалтингова група Roland Berger, зокрема, її аналітик Маркус Краль. Його місія, як писала 16 березня Die Zeit, заручитися підтримкою банків і компаній, а також зібрати 300 мільйонів євро від 30 засновників для створення ERA.

За словами Краля, ERA зможе опублікувати перші рейтинги через рік-півтора після запуску, який запланований на березень-квітень цього року.

Європейське рейтингове агентство буде не тільки недержавним, але і некомерційним проектом.

В Європі є й інші проекти зі створення конкурента "великій трійці", проте ERA поки вважається одним з найбільш перспективних.

Після запуску агентству буде нелегко скласти конкуренцію трьом провідним агентствам, тому що компанії і банки звертаються за оцінкою кредитоспроможності тільки до відомих структур, які визнаються інвесторами.

Останні, в свою чергу, в основному користуються послугами тих агентств, до яких звертаються більшість компаній і банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!