Дипломат: поки що реформи "Нафтогазу" співпадають з європейським напрямком

Середа, 21 березня 2012, 19:09

Колишній посол з особливих доручень з питань енергетичної безпеки МЗС України В’ячеслав Княжицький не бачить небезпек "здачі" української ГТС у тому варіанті законопроекту, який існує нині.

Про це він сказав у коментарі агентству ВВС.

"В українському парламенті і справді кожні п’ять хвилин є загроза, що буде спотворений зміст будь-якого законопроекту. Але я вважаю, що ми маємо виконувати наші зобов’язання перед Енергетичним співтовариством, і те, що наразі ухвалено - це крок у цьому напрямку. Якщо там з’явиться щось інше, тоді і будемо говорити предметно, але я вважаю, що у опозиції є інструментарій, аби не допустити того, чого вона побоюється", - сказав Княжицький.

Водночас, дипломат наголосив, що, якщо закон про реформування нафтогазового комплексу ухвалять, а самих реформ не буде, то ситуація нагадуватиме те, що відбулося із законом "Про ринок газу", який також був ухвалений, але який, фактично, не працює.

Реклама:

"Для нас головне зараз, аби був незалежний оператор і незалежний регулюючий орган. Якщо цього не буде зроблено, а зупиняться на прийнятті цього закону ("Про реформування нафтогазового комплексу"), то це будуть часткові реформи і відсутність інтегрованого підходу до виконання зобов’язань (перед ЄС). І не заради самих зобов’язань, а тому, що вони дозволять нам інтегрувати український енергетичний ринок із європейським", - сказав дипломат.

Княжицький нагадав, що Європейський Союз планує створити єдиний енергетичний ринок до 2015 року - саме тоді, коли і Україна має виконати свою "домашню роботу" як член Енергетичного співтовариства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: