Бойко повторить невдалий досвід з переробки нафти

Вівторок, 20 березня 2012, 17:19

Міністерство енергетики та вугілля готує постанову уряду про переробку 1 млн тонн нафти, яка належить НАК "Нафтогаз України", на потужностях Лисичанського НПЗ ("Лінік").

Про це заявив керівник департаменту Міненерговугілля Костянтин Бородін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У держструктур є позитивний досвід роботи на Лисичанському НПЗ. Тому саме цей завод розглядається як можлива бази для переробки нафти з ресурсу "Нафтогазу", - сказав він.

За словами Бородина, метою переробки сировини "Нафтогазу" на "Лінік" є стабілізація цін і насичення ринку паливом в період весняно-польових робіт.

Реклама:

Нагадаємо, Міненерго має невдалий досвід переробки власної сировини. Навесні 2011 року НАК "Нафтогаз" закупив нафту на піку цін, переробив її на Лісічанському НПЗ, але донині не міг реалізувати отримані нафтопродукти через зависоку собівартість.

Чому Міненерго вирішило знову піти на такий шаг, невідомо. Але не виключено, що таким чином він намагається зробити вигляд, що робить щось для стабілізації цін на нафтопродукти. Проте, ціни на АЗС вже зросли, і зростатимуть далі.

Нафту планується переробити протягом трьох місяців.

Як відомо, російсько-британська "ТНК-ВР", яка володіє "Лінік", з 1 березня зупинила підприємство, оскільки вважає нерентабельним його роботу.

За словами президента "ТНК-ВР Коммерс" Дідьє Казіміро, переробка сировини "Нафтогазом" за давальницькою схемою доцільна при завантаженні не менше 4 млн тонн у річному вирахуванні.

Потужність з переробки нафтової сировини Лисичанського НПЗ складає 7,2 млн тонн на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: