WikiLeaks: США через Ющенка хотіли розмістити в Україні ПРО

П'ятниця, 2 березня 2012, 15:49

В кінці 2009 року помічник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Олександр Вершбоу сильно насолив Москві.

По-перше, він заявив, що американська програма ПРО в Європі не тільки не згортається, як незадовго до цього стверджував Барак Обама, але, навпаки, буде навіть ближче до російських кордонів, ніж планувалося раніше, пише "Русский Репортёр" з посиланням на матеріали WikiLeaks.

За словами Вершбоу, адміністрація США включила Україну в список країн, де можливе розміщення радара в рамках нової системи ПРО.

Тоді українські чиновники виглядали розгублено, проте багато хто визнав це лицемірством і грою на публіку.

Реклама:

Як з'ясовується, до відома їх дійсно не поставили.

Крім цього, Вершбоу зачастив до Грузії і в Україну - п'ять візитів менше ніж за три місяці.

З подачі російського експерта аналітики Stratfor визнали це спробою Ющенко монетизувати залишки адміністративного ресурсу - за посередництва Вершбоу продаючи зброю в пошарпану війною Грузію.

Це не єдиний крок Вершбоу. Наступні кілька місяців він буде мотатися туди-сюди між Грузією та Україною.

Він буде в Грузії 19-20 жовтня, в Україні - на початку листопада, в Грузії - в кінці листопада і знову повернеться в обидві ці країни в грудні.

У Грузії Вершбоу буде координувати розширення програми з навчання Америкою грузинських військ. Найімовірніше, вона тепер не буде виключно оборонною.

Що стосується України, то, так, була заява по ПРО, про яку Київ навіть не був поставлений до відома. Але ще більше занепокоєння викликає те, що Україна при підбурюванні Заходу продовжить поставки зброї Грузії.

Вершбоу зосередиться, насамперед, на Грузії та Україні, але ми всі розуміємо, що термін української частини цього рівняння закінчується.

У наступному листі з цієї теми (№ 1050076) аналітик Лорен Гудрич наводить свій власний коментар:

"Під терміном придатності, що закінчується, джерело має на увазі, що за допомогою Ющенко Вершбоу може провернути в Україні круті справи. Решта сектора політичного спектра - Тімо, Яну, парламент, кабінет і т.п. - Не будуть працювати з Вершбоу, а Ющенко може.

Незважаючи на те, що рейтинг схвалення Ющенко всього 2%, його партія розкололася на півдюжини осколків і у нього буквально немає друзів, як президент він як і раніше контролює три ключові сектори: СБУ, ВПК і армію. У більшості випадків, приймаючи рішення в цих сферах, він може взагалі ні з ким не радитися.

Так що Вершбоу і Ющенко теоретично можуть продавити в Україні та Грузії просто нереальні штуки ... однак час на це обмежений, оскільки вже через три місяці Ющенко перестане бути президентом ...".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: