Ціна нафти Brent знизилася з 11-місячного піку

П'ятниця, 2 березня 2012, 15:02

Ціна на нафту Brent впала нижче 125 доларів за барель з 11-місячного піку, тому що ринок перестав боятися перебоїв в поставках з Саудівської Аравії і чекає скорочення попиту в найближчі тижні.

О 12.00 за Києвом Brent подешевшала на 1,39 долара до 124,81 долара за барель, а нафта WTI - на 0,82 долара до 108,02 долара за барель, пише Reuters.

1 березня ціна Brent досягла 126,20 долара - максимальної позначки з квітня 2011 року.

Ціни злетіли після повідомлення в іранських ЗМІ про пожежу на нафтопроводі в Саудівській Аравії - провідному експортерові нафти.

Реклама:

Згодом чиновник міністерства нафтової промисловості Саудівської Аравії спростував це повідомлення, і ціни стали знижуватися.

"Ринок повільно, дуже повільно приходить в норму. Я не думаю, що вчорашнє підвищення ціни повністю компенсується сьогоднішнім зниженням, тому що побоювання з приводу постачання зберігаються і навіть будуть рости", - сказав аналітик Commerzbank Карстен Фріч.

Ринок боїться скорочення поставок з Ірану, що знаходиться під тиском міжнародних санкцій, Південного Судану, Ємену, Сирії та Північного моря.

"Ринок по-різному сприймає інформацію: він різко реагує на новини, що підтримують ціни, і менш чутливий до негативних новин. Це повідомлення демонструє, як ринок нервує з приводу будь-яких новин, що відносяться до проблем постачання", - сказав Фріч.

З іншого боку, аналітики відзначають, що в найближчі тижні споживання нафти може знизитися через потепління в Європі та Азії, що чинитиме тиск на ціни.

Іран, що займає п'яте місце в світі з видобутку нафти, відчуває труднощі з експортом на тлі санкцій США і Євросоюзу.

На думку міністра енергетики США Стівена Чу, в інших виробників достатній потенціал підвищення видобутку, щоб компенсувати скорочення іранського експорту.

Підтримку цінам роблять також хороші виробничі показники Китаю, що займає друге місце в світі по споживанню нафти, і дешеві кредити Європейського центробанку.

Найближчий рівень опору для Brent - 126,53 долара за барель, а для WTI - 110,95 долара за барель, підрахував технічний аналітик Reuters Ван Тао.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: