"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світова економіка на шляху до відновлення, проте ризики зберігаються - МВФ

Понеділок, 19 березня 2012, 12:35

Світова економіка вже не знаходиться на межі краху, а єврозона і США сигналізують про стабілізацію, проте високі рівні заборгованості на розвинених ринках і зростаючі ціни на нафту все ще становлять загрозу.

Про це заявив в неділю Міжнародний валютний фонд, пише Reuters.

"Світова економіка, можливо, на шляху до відновлення, але у нас немає великого простору для маневру і немає простору для політичних помилок", - сказала глава МВФ Крістін Лагард, виступаючи в Пекіні.

Окремо Лагард сказала, що китайський юань може стати резервною валютою в майбутньому, додавши, що країні потрібен план досягнення більш сильної, більш гнучкої системи валютних курсів.

Реклама:

Вона додала також, що американські економічні індикатори виглядають трохи краще, а Європа зробила важливий крок до вирішення кризи, допомагаючи Греції.

"Завдяки цим колективним зусиллям світова економіка відійшла від краю, і у нас є причини бути більш оптимістичними. Тим не менш, оптимізм не повинен вселити нам помилкового почуття безпеки. Існують ще серйозні економічні та фінансові вразливі області, з якими ми повинні боротися", - сказала Лагард.

Глава МВФ зазначила, що перший з трьох основних ризиків - це тендітні фінансові системи розвинених економік, обтяжені високими державними і приватними боргами, і сказала, що фінансові потреби державного та банківського секторів єврозони в 2012 році будуть еквівалентні в цілому приблизно 23% ВВП.

"Другий (ризик) - це те, що ціни на нафту стають загрозою для світового зростання. І третій - це зростаючий ризик того, що активність в країнах, що розвиваються сповільниться в середньостроковій перспективі", - сказала вона.

Лагард сказала, що розвинені економіки повинні продовжувати здійснення макроекономічної підтримки та збалансованої бюджетної політики поряд з реформами фінансового сектора і структурними та інституційними реформами, щоб відшкодувати збиток, заподіяний кризою, і поліпшити конкурентоспроможність.

У той же час економікам, що розвиваються потрібно відрегулювати макроекономічні заходи, щоб захиститися від впливу розвинених економік і тримати під контролем перегрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: