Холод зупинив зростання виробництва у лютому

Понеділок, 19 березня 2012, 09:55

Темпи зростання української промисловості в лютому сповільнилися до 1,6% (щодо аналогічного періоду 2011 року) після того, як у січні впали до 2%.

Як і в січні, більшість галузей промисловості в минулому місяці скоротили виробництво, наприклад, заглибився спад у нафтопереробці (з 2,2% до 12,4%) і металургії (з 1,6% до 3,8%), пише "Коммерсант-Украина".

"Багато підприємств мали проблеми з ломом і залізорудною сировиною, крім того, холод знизив попит на метал на європейському ринку", - відзначає аналітик компанії "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Мартиненко.

Погодними умовами учасники ринку пояснюють і різке уповільнення темпів зростання машинобудування - з 11,7% до 0,2%.

Реклама:

"Безумовно, холоди вплинули на виробництво, оскільки ряди ліній були зупинені. При нинішніх цінах на енергоносії обігрів приміщень робить виробництво нерентабельним", - пояснює президент УПЕК Анатолій Гіршфельд.

Викликане погодою уповільнення ділової активності торкнулося будівництва (після зростання на 2,5% відбувся спад на 0,5%), сільського господарства (темпи зростання сповільнилися з 0,5% до 0,4%), а також транспортної сфери (падіння збільшилося з 1% до 1,4%).

Через морози була паралізована робота більшості морських портів. Погода, гальмуючи одні галузі економіки, що сприятливо вплинуло лише на виробництво і розподіл електроенергії, газу та води - темпи зростання різко зросли c 3,4% до 12,3%.

Однак не тільки погодний фактор в минулому місяці впливав на ділову активність підприємств.

Нинішній 2012 є високосним, а значить з 29 днів лютого, робочих було 21, тоді як в лютому 2011 року - 20. Зайвий день повинен був дозволити збільшити місячний обсяг виробництва на 3-4%.

"По суті, це означає, що зайвий робочий день і додатковий попит на електроенергію і гарячу воду допомогли уникнути падіння промислового виробництва", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Мартиненко прогнозує, що "ефект відкладеного попиту" поліпшить показники роботи підприємств металургії в березні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: