Депутати "підготували" два націоналізовані банки до продажу

П'ятниця, 16 березня 2012, 09:40

Парламент у четвер затвердив закон, який дозволяє уряду розпочати підготовку до продажу націоналізованих Укргазбанку і банку "Київ".

Закон №9362 "Про особливості продажу пакета акцій, що належать державі у статутних капіталах банків, у капіталізації яких взяла участь держава" у другому читанні підтримали 226 депутатських карток, пише "Комерсант-Україна".

Жодна поправка до документа не була затверджена, тому він був прийнятий в початковій редакції.

Закон розроблявся за участю фахівців Світового банку.

Реклама:

Згідно із документом, Мінфін повинен вибрати визнаного міжнародного консультанта, який повинен мати не менше п'яти офісів в Європі.

Пропозиції депутата Станіслава Аржевітіна ("Наша Україна-Народна Самооборона") не наділяти радника надмірними правами, передаючи йому повноваження Фонду держмайна, не були почуті парламентською більшістю.

При цьому депутати відмовилися дозволяти продавцеві дробити пакети акцій, щоб покупцем виявилися лише стратегічні інвестори.

Не дозволять купити акції у держави і колишнім власникам банків.

"Стратегічними інвесторами не можуть бути особи, які на момент капіталізації банків державою володіли в них істотною участю", - йдеться в документі.

Раніше в Мінфіні пояснювали необхідність такого підходу тим, що саме дії або бездіяльність акціонерів спричинили суттєве погіршення фінансового стану банків і, як наслідок, направлення державою значних коштів на їх капіталізацію.

Координатор проектів Світового банку (СБ) по Україні, Білорусі і Молдові департаменту розвитку приватного та фінансового сектора регіону Європи і Центральної Азії Маріус Вісмантас розповів виданню, що цей закон є останнім із рекомендованих програмою співпраці банку з Україною.

Прийняття закону підвищує шанси України отримати у ВБ 350 млн доларів із кредитної програми обсягом 750 млн доларів, які ще в 2009 році організація вирішила направити на підтримку фінансового сектора України.

"Проте залишаються інші фактори, які впливають на остаточне рішення СБ щодо видачі кредиту. Вони перебувають за межами фінансового сектора і стосуються державного управління. Крім того, ми хочемо бачити результат домовленості з МВФ, що буде означати існування хороших рамок для макроекономічної політики", - сказав Вісмантас.

Як відомо, під час фінансової кризи Міністерство фінансів провело кілька емісій облігацій внутрішньої держпозики, якими збільшило капітали Укргазбанку, Родовід Банку і банку "Київ", розмило частку колишніх власників цих закладів.

До 1 січня 2012 року уряд володів 93% акцій Укргазбанку, 99,99% - Родовід Банку і 99,94% - банку "Київ".

У 2011 році Мінфін і Нацбанк прийняли рішення зробити з Родовід Банку санаційну установу, яка буде займатися поверненням проблемних боргів інших банків, тому експерти очікують, що уряд буде продавати Укргазбанк і "Київ".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: