Українці витрачають найбільше на ліки для серця, печінки і наркотичного кайфу – ЗМІ

Четвер, 15 березня 2012, 13:31

Українці витрачають найбільші суми на ліки для серця, печінки і препарати, що використовуються для досягнення наркотичного кайфу.

Про це пише журнал Weekly.UA.

Так, за підсумками 2011 року найбільше грошей громадяни віддали за препарат "Актовегін", призначений для лікування серцево-судинних захворювань, патології центральної нервової системи, опіків і ран.

Його продажі рекордні, незважаючи на високу ціну - упаковка цього препарату коштує в роздробі близько 280 гривень.

Реклама:

Причина високого попиту на "Актовегін" цілком зрозуміла: в Україні широко поширені хвороби серця і судин.

За даними голови комітету Верховної ради з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої, кількість інсультів в Україні вища, ніж в європейських країнах, в 13 разів, а гіпертонією страждають близько 14 млн осіб.

На другому місці за підсумками 2011 року несподівано виявилося засіб від кашлю "Кодтерпін".

Ці ліки в 2010 році не входили до топ-десятки найпопулярніших.

Такий злет продажів дивовижний ще й тому, що масована рекламна кампаня препарату не проводилася.

Експерти пояснюють, що справа тут в тому, що, як і багато засобів від кашлю, цей препарат містить речовину кодеїн, яка є наркотиком.

В інтернеті не складе труднощів знайти відгуки, в яких "Кодтерпін" називається не інакше як "легальним наркотиком" і альтернативою вилученому з вільного продажу трамадолу.

Там же можна прочитати, як саме отримати кайф від прийому цих пігулок від кашлю.

Замикає трійку найбільш продаваних ліків добре відомий по рекламі препарат для нормалізації функцій печінки - есенціале.

Серед лідерів продажів добре знайомі кожному українцеві ліки, які продаються без рецепту, - ношпа, хлорид натрію, кардіологічні препарати "Предуктал" і "Кардіомагніл", антибіотик "Аугментин", розрекламовані "Лінекс" і "Лазолван".

Водночас, спокійний в епідемічному плані сезон 2011 року негативно позначився на продажах протигрипозних препаратів: популярні противірусні "Арбідол" та "Амізон" не увійшли навіть до топ-двадцятки найбільш купованих медикаментів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: