Чиказька біржа у травні почне торгувати українським зерном

Середа, 14 березня 2012, 14:21

Чиказька товарна біржа почне працювати в Україні у другому кварталі 2012 року.

Меморандум про створення філії біржі був підписаний між Кабінетом міністрів, Нацбанком Україна і Чиказькою товарною біржею у травні 2011 року.

"9 місяців тому ми і міністр Присяжнюк (міністр агрополітики і продовольства Микола Присяжнюк) підписали меморандум про те, що тут буде організована біржа, яка займатиметься ф'ючерсними торгами. Найближчим часом ми маємо намір налагодити цей механізм, що дозволить мінімізувати ризики сльхозпроізводітелей", - сказав сказав керуючий директор Chicago Mercantile Exchange Group Тім Андріесен на форумі "Агробізнес Україна", пише газета "Дело".

За його словами, запуск ф'ючерсних контрактів на торгівлю зерном необхідний, оскільки в подальшому вплив експорту зерна з України на світовий ринок буде посилюватися.

Реклама:

"Причорноморський регіон, особливо Україна, давно відомий в усьому світі як житниця. Ми уважно дивимося на цей регіон, і вважаємо що наявність біржових механізмів сприятиме подальшому розвитку. Ми бачимо, що уряд України хоче розвивати сільгоспринок, а для цього потрібно мінімізувати ризики для аграріїв",- сказав Андріесен.

Україна на сьогодні залишається єдиною країною - великим експортером зерна, де немає ф'ючерсного біржового ринку, а торгівля носить сезонний характер.

"Українські виробники або орієнтуються на зовнішні ринки, що не завжди повною мірою відображає ситуацію в Україні, або йдуть на неорганізований ринок, де є багато ринків" - сказав глава української Аграрної біржі Олександр Марюхнич.

Глава Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко прогнозує, що Чиказька біржа може почати роботу в Україні у другому кварталі 2012 року, орієнтовно у травні.

"Тут будуть працювати брокери, які будуть використовувати міжнародну систему Globex.

Локальна система клірингу в Україні поки не буде створена", - сказав він.

За його словами, страховий фонд, який повинен обслужити контракти оцінюється в 1 млрд доларів.

"Це перший крок в Україні, перш ніж завести цей 1 млрд доларів. Тому поки вони роблять це через чикагський майданчик. Але за підсумками року - якщо все буде гаразд, то можливо у нас буде вже своя клірингова організація і локальна платформа", - зазначив він.

На першому етапі будуть реалізовуватися пшеничні контракти, потім - на кукурудзу, олію та ячмінь.

На думку експертів, на першому етапі біржа може захеджувати до 10% урожаю пшениці.

Це генерує значні суми, оскільки на Чиказькій біржі обсяг фінансових коштів перевищує обсяг пшениці в 20 разів.

Чиказька товарна біржа (Chicago Mercantile Exchange, CME) - американська ф'ючерсна біржа, яка базується в місті Чикаго.

У 2007 році СМЕ через придбання найстарішої ф'ючерсної біржі світу - Чиказької торгової палати - була об'єднана з нею на найбільшу з нині діючих майданчиків з торгівлі ф'ючерсами CME Group.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!