"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Проблемою в прийнятті законопроекту про ОСББ є земельне питання

Четвер, 9 лютого 2012, 12:34

Ухвалення змін до законів, які регулюють створення і діяльність об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) затягується через спірне питання землі на якій цей будинок розташований.

Таку думку висловив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов, йдеться у повідомленні прес-служби міністерства.

За словами Аліпова питання створення ОСББ носить системний характер.

"Необхідний системний підхід, треба вдосконалювати законодавство. Тому Мінрегіон розраховує на підтримку у другому читанні профільним комітетом парламенту остаточної редакції, щоб законопроект, який ми вже погодили із громадськістю, потрапив до сесійної зали", – сказав він.

Реклама:

Чиновник зазначив, що позиція Мінрегіону полягає у цілковитій та безумовній підтримці об’єднань співвласників, адже це найбільш прогресивна форма організації управління житловим будинком на цей час.

Тому Міністерство звертатиметься до депутатів з проханням підтримати законопроект.

Водночас Аліпов зауважив, що каменем спотикання в прийнятті законопроекту про ОСББ є земельне питання.

"Щодо питання землі – це революція, і ніхто цього спочатку не розумів, аж поки не почалися гострі дискусії", – сказав чиновник.

На попередньому засіданні, яке відбулося в грудні 2011 року, Комітет ВР України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики затвердив ключові питання щодо земельної ділянки, на якій розміщений будинок.

Профільний комітет одноголосно проголосував, що земля під будинком (пляма забудови) повинна бути спільним майном власників квартир будинку, а прибудинкова територія – передається у постійне користування ОСББ.

Утім, таке рішення спричинило величезний резонанс у парламенті – юристи ВР дали негативну оцінку документу.

"Цілком згоден із народним депутатом членом профільного комітету Віктором Матчуком: цей проект по суті прирівнює мешканців багатоквартирних будинків, до жителів власного будинку, які мають земельну ділянку в приватній власності", – прокоментував питання законопроекту Аліпов.

Проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку" був схвалений у першому читанні ще в липні 2011 року.

У Мінрегіоні сподіваються на якнайшвидше створення закону, оскільки цей документ сприятиме ключовій реформі у галузі ЖКГ – створенні та діяльності ОСББ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!