ЄЦБ знищить банківську таємницю в Європі

Понеділок, 6 лютого 2012, 11:44

Європейський центробанк має намір вже в 2012 році ввести нові правила роботи кредитних організацій зі своїми позичальниками.

Головною зміною буде фактична ліквідація інституту банківської таємниці, передають "Вести экономика".

До останнього часу європейські банки гарантували клієнтам збереження та нерозповсюдження інформації про їх особисті дані і про розмір відкритих позик.

Доступ до бази даних був лише в інших банків, а також у державних органів і накладав на них обмеження щодо публічності відомостей, які надаються.

Реклама:

Однак в ЄЦБ вважають, що останнім часом через значний обсяг виданих населенню кредитів виникає загроза порушення балансів в банківському секторі.

Так, нові нормативи, реалізувати які планується вже цього літа, зобов'яжуть всі банки ЄС передавати в ЄЦБ інформацію про своїх позичальників, з тим, щоб кожен охочий міг одержати повні відомості про боржників тієї чи іншої компанії за певну плату.

Загальні дані про клієнтів планується і зовсім вільно оприлюднювати.

Як заявили інформовані джерела німецьким діловим ЗМІ, дані про позичальників також будуть використовуватися як заставні активи для підтримки потрібного рівня ліквідності.

Таким чином, в банківському регуляторі будуть мати повну інформацію про кредитний портфель фінансової корпорації та потенційні ризики для неї.

Тим не менш, до введення нових вимог до банків ЄЦБ доведеться пройти через масу перешкод, головною з яких стане небажання самих банків оприлюднювати інформацію про своїх клієнтів.

Крім втрати ділової репутації, якої побоюються деякі фінансові інститути, під загрозу також ставляться їхні власні моделі формування кредитних портфелів.

Згодом дана інформація може використовуватися в недобросовісних цілях і шкодити бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: