"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У 2011 році з Росії в Україну іммігрувало 20 тисяч чоловік

Вівторок, 28 лютого 2012, 20:19

Експерти-демографи кажуть про ризики, які несе значне збільшення імміграційних потоків в Україну на тлі зменшення населення в самій державі.

За повідомленням Державного комітету статистики лише 2011 року в Україну на постійне місце проживання приїхало 20 тисяч мешканців Росії, передає "ВВС Україна".

Ця країна посіла перше місце за кількістю іноземців, які переїхали до України.

Як сказав керівник відділу міграційних досліджень Інституту демографії Олексій Позняк, в імміграційних потоках України переважає обмін населенням з країнами колишнього СРСР.

Реклама:

"Найбільше їде з Росії. Так склалося ще за часів Радянського союзу, і відгомін залишається. Частина переїжджає з Росії. Це не обов'язково росіяни. Це можуть бути вихідці з України. Щодо Чечні, то тут важко сказати, адже в статиcтичних повідомленнях Росія іде одним рядком, не поділяючи країну на окремі регіони", - каже Позняк.

Національний інститут стратегічних досліджень ще раніше повідомляв, що в останні роки серед нелегальних-іммігрантів зросла частка уродженців з країн СНД – Молдови і Грузії, а також російських громадян із Чечні.

В Україну також їдуть іммігранти з країн Південно-Східної Азії, Близького і Середнього Сходу, Африки, а також громадяни країн СНД, які використовують українську територію для транзиту в Євросоюз.

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко в одному з інтерв'ю сказав, що українська влада не має стратегії дій стосовно мігрантів, і всі процеси у цій царині відбуваються стихійно.

"Немає якихось підходів, як це в Європі, чи США, коли є чіткі критерії, які мігранти більш потрібні, від яких потрібно захищатися. В Україні цілісну картину влада не має. Це є найбільшою проблемою. Імміграція є стихійною. Це може закласти серйозні проблеми у майбутньому", - заявив Биченко.

На тлі зменшення українського населення імміграція в Україну, вважають в Центрі Разумкова, може спричинити суттєві зміни у складі населення. З такими ризиками, наприклад, мають справу Німеччина і Франція.

Представник Інституту демографії Олексій Позняк теж не відкидає загрозу національній безпеці України від припливу іммігрантів, кажучи, що за умови великої їхньої кількості є ризик порушення цілісності суспільства.

"Це також ризик створення замкнутої діаспори, яка живе за власними законами. Для того, щоб запобігти цьому, треба імміграцію інтегрувати в невеликі групи. В такому випадку наступних іммігрантів буде легше інтегрувати в ці групи", - каже Позняк.

Водночас, на думку експерта, нині кількість іммігрантів не така велика, щоб можна було говорити про серйозну загрозу безпеці країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!