Wikileaks почав публікацію документів "тіньового ЦРУ"

Понеділок, 27 лютого 2012, 17:14

Сайт Wikileaks в понеділок почав публікацію масиву електронних листів The Global Intelligence Files (більше 5 млн) американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, що охоплюють період з 2004 року по кінець 2011 року.

За словами засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа, публікація листів обумовлена тим, що Stratfor, яку в останні роки називали "тіньовим ЦРУ", є "приватною розвідувальною службою, що спирається на джерела у владних структурах США, спецслужбах з сумнівною репутацією і на журналістів", передають "Ведомости".

За інформацією Ассанжа, Stratfor збирає інформацію також про громадянських активістів та організації і це предмет для "серйозного занепокоєння".

"Листи розкривають мережу інформаторів Stratfor, структуру грошових потоків, схеми відмивання платежів і психологічні прийоми", - пише Wikileaks.org.

Реклама:

Wikileaks не каже, яким чином документи опинилися в його розпорядженні, проте найімовірніше це плід грудневої атаки хакерів з групи Anonimous на сервери Stratfor.

Керівник розвідувальної компанії Джордж Фрідман заявив Reuters, що читачі навряд чи знайдуть в листах ознаки якоїсь змови, і підтвердив, що Stratfor не коментуватиме ні їх зміст, ні справжність.

"Ми не збираємося ставати жертвою розкрадання нашої власності вдруге, звітуючи перед кимось про зміст викраденого", - заявив він.

Компанія назвала публікацію листів "безчесною, безцільною і незаконною" і попередила, що деякі листи можуть бути підроблені або змінені.

Журнал "Російський репортер", який отримує доступ до матеріалів Wikileaks на умовах інформаційного партнернства, пише, що у внутрішній переписці Stratfor знайшлися сліди високопоставлених російських чиновників: генпрокурору Юрію Чайці як джерелу інформації був привласнений код RU101 і найвища категорія довіри "1".

Це означає, що Чайка був одним із «ключових джерел з Росії» для американської розвідувальної компанії, стверджує журнал.

У листі Wikileaks від 3 вересня 2007 році мова, зокрема, йде про арешт легендарного рейдера Володимира Барсукова (Кумаріна).

Якщо вірити листу, Чайка сказав співробітникові Stratfor, що Барсукова, лідера "тамбовського" злочинного угруповання, погубив інтерес до паливно-енергетичної інфраструктури Петербурга і області.

Ймовірно, мова йде про експортний Петербурзький нафтовий термінал (ПНТ), захоплення якого вдалося запобігти в 2006 році.

"Вони можуть бути лідерами криміналітету, але їм не слід зв'язуватися з такими людьми, як Сурков, Сечин і Богданчиков, інакше вони зрозуміють, що таке справжня силова тактика", - передає жарт Чайки співробітник Stratfor Лорен Гудрич.

Як йдеться в листі з посиланням на Чайку, багато хто в Росії терпіли Барсукова через його зв'язки і кримінальний авторитет.

Але Володимир Путін, пише його автор, передаючи слова генпрокурора, вважав його реліктом минулої епохи і був радий його позбутися, незважаючи на давнє знайомство під час перебування Путіна співробітником пітерської мерії.

У торішньому листі йдеться про конфлікт Генпрокуратури зі слідчим комітетом, в якому фігурував Чайка.

Генпрокурор каже про принцип "кремлівських кланових воєн", пише "Російський репортер".

За його словами, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін «встановив базові правила, за якими клани воюють один з одним», притому "летять голови тих, хто у другому ешелоні влади", а не тих, хто займає вищі посади.

Якщо вірити іншому опублікованому листу, вся наземна ядерна інфраструктура Ірану була знищена Ізраїлем, пише "Інтерфакс".

У листі від 7 листопада 2011 наводяться слова співробітника ізраїльської розвідки, який коментує повідомлення про те, що Ізраїль готується до військової операції проти Ірану.

"Думаю, це відволікаючий маневр. Ізраїль вже знищив всю наземну інфраструктуру іранських ядерних об'єктів кілька тижнів тому", - йдеться в листі.

Ізраїльський джерело вважає також, що конфлікт з Іраном є частиною змови європейських країн.

"Нинішня кампанія з гаслами "Давайте атакуємо Іран" була запущена європейськими лідерами, щоб відвернути увагу суспільства від внутрішніх фінансових проблем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!