Відкриття ринку землі розв'яже руки рейдерам - експерт

Понеділок, 27 лютого 2012, 14:43

Скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі відкриє двері для земельних рейдерів.

Про це заявив голова Спілки обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів Іван Томич в сюжеті "Реальної економіки".

За його словами, до 30% площ сільськогосподарської землі можуть бути захоплені у селян нинішніми орендарями без зайвих фінансових втрат для себе.

"Більшість договорів укладена з нинішніми орендаторами на кабальних умовах, що селяни просто не зможуть повернути її собі у товарному виді. Тому змушені будуть або продовжувати здавати в оренду задешево, або продавати за низької ціни", - зазначив експерт.

Реклама:

В Україні земельні конфлікти тривають роками, і як свідчить практика, земельних рейдерів не зупиняють ані рішення влади, ані протести селян, зазначається в сюжеті.

Приміром, конфлікт навколо КСП "Борипільське" триває з кінця 90 років, коли колишнє керівництво заволоділо спочатку майновим комплексом, який успішно продало, а потім спробувало відібрати у селян вже розпайовану землю.

Впливові покровителі дали змогу рейдерам тиснути на селян, аби вони не втручалися у процес відчуження землі. У хід пішли погрози та побиття, внаслідок чого частина пайовиків відмовилася від своїх претензій.

Рейдери працювали у тісній спайці з місцевими правоохоронцями та місцевою владою, кажуть постраждалі. Це дало змогу ігнорувати як протести самих селян, так і постанови з Києва.

Не допомогли протести під стінами Кабміну і погрози перекрити Бориспільску трасу.

Покровителями злодіїв селяни вважають депутатів "БЮТ", зокрема, Сергія Міщенка - колишнього заступника прокурора з Борисполя. Він, зокрема, має приятельські стосунки з екс-головою відповідного КСП Володимиром Вовченком.

Подібні тривалі земельні конфлікти має значна частина колишніх колгоспів.

Тож не виключно, що вони знову розгоряться після того, як депутати скасують мораторій на продажу землі.

З іншого боку, поки він триває, ці конфлікти не пускають в село інвестиції, стримують розвиток аграрного сектору, наголошують експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!