В дорогі "органічні" продукти теж підмішують хімію

Четвер, 16 лютого 2012, 19:52

В Україні останнім часом стають все популярнішими магазини з натуральними органічними продуктами.

Овочі та фрукти вирощуються без додавання хімії, тому врожайність значно нижча, передає "Минфин" з посиланням на "Сегодня".

До того ж підготовка грунту, немеханічна обробка продуктів, їх зберігання і транспортування також формують кінцеву вартість, яка часто втричі перевищує середні ринкові ціни.

Наприклад, буханець хліба масою 330 грам з органічних інгредієнтів коштує 6,5 гривні, проти 3,3 гривні за півкілограмовий батон.

Реклама:

Сир без пальмового масла і домішок - 250 гривень за кілограм, тоді як в супермаркеті кіло "російського" коштує 70-100 грн/кг, залежно від виробника.

Для того, щоб з'ясувати, чи дійсно варто переплачувати потрійну ціну за так звані органічні продукти, журналісти віднесли кілька зразків до фахівців.

"Перевірка меду показала, що це дійсно натуральний продукт. А от у гранатовому соку знайшли штучні барвники, яких там, звичайно, не повинно бути", - розповіла Ніна Кільдій, керівник експертно-аналітичного відділу Центру незалежних споживчих експертиз "Тест".

За словами експерта, цей приклад показує, що виробники спекулюють поняттям "органічний".

На думку фахівців аграрного ринку, для того, щоб споживач був упевнений в якості натуральних продуктів, це питання має регулюватися на законодавчому рівні.

"У Верховній раді повинні були прийняти закон про органічні продукти, але він пройшов лише перше читання, і в кінцевому підсумку його прийняли", - пояснює завідувач сектором Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Анатолій Осадчий.

Тому зараз, за ​​його словами, юридично такого поняття, як органічні продукти в країні не існує.

Ті продукти, які іменуються "органічними", можуть дійсно бути такими, якщо вирощені на органічних добривах, органічних грунтах, проте можуть просто бути не шкідливими і нічим не відрізнятися від тих, які продаються в супермаркетах і магазинах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: