В аграріїв немає коштів на пересів озимини

Четвер, 16 лютого 2012, 17:21

Для пересіву озимих культур аграріям потрібно мінімум 7 мільярдів гривень.

Про це під час круглого столу, присвяченому питанню продовольчої безпеки України, сказав президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, передає "Реальна економіка".

"Нам 3,5 мільйонів гектарів треба пересівати… Щоб пересіяти додатково потрібно мінімум 7 мільярдів гривень, а можливо і більше. Це залежить від того, яка буде стратегія пересіву або відсіву, і частки культур, які будуть пересіватися", - заявив він.

За його словами, вишукати ці кошти аграрним підприємства буде неймовірно важко. "Вільних коштів підприємства зараз не мають, а банки неохоче кредитують аграріїв", - відзначив експерт.

Реклама:

Козаченко наголосив, що втрати через природнокліматичні умови були б не такими загрозливими, якби раніше не було обмежень на експорт збіжжя.

"Через експортні мита і ситуацію, яка виникла навколо цього, селяни недоотримали, принаймні, 12 мільярдів гривень. Нам сьогодні потрібно вишукувати 7 мільярдів гривень, а ми так легенько на рівному місці втратили 12 мільярдів. Втрати величезні, а ще і не відшкодовується ПДВ при експорті аграрної продукції", - зауважив він.

За даними Мінагрополітики, восени 2011 року аграрії засіяли майже 8,5 мільйона гектарів озимих, але взимку майже 1,5 мільйона засіяних площ не зійшли.

За оцінками агрометеорології, тривала засуха під час посіву озимих в липні-листопаді суттєво послабила рослини, а морози, що прийшли в січні-лютому можуть привести до загибелі 30-40% посівів, велика частина з яких - озима пшениця.

У аграрному міністерстві зазначили, що сільгоспвиробники вже готуються до весняно-польових робіт і пересіву від 2,5 до 3 мільйонів гектарів озимих культур.

При цьому уряд виділив із бюджету лише 20 мільйонів гривень на закупівлю додаткового насіння для проведення весняно-польових робіт.

Водночас, українські трейдери раніше повідомляли, що уряд, заклопотаний зниженням збору пшениці, може піти на обмеження експорту зерна з країни, незважаючи на великий урожай 2011 року і значні запаси.

Учасники ринку побоювалися, що уряд може обмежити обсяг торгівлі пшеницею 1,2 мільйона тонн в лютому-березні.

Втім, напередодні голова Мінагрополітики Микола Присяжнюк запевнив, що буде вільний експорт зерна, незважаючи на очікувані рекордні втрати озимих зернових культур.

Як відомо, у 2011 році експорт зерна обмежувався урядом: спочатку через квотування, а пізніше – введенням мит.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: