"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія у "сирній" забороні посилається на норми ЄЕП

П'ятниця, 10 лютого 2012, 16:05

Росія пояснює обмеження постачання українських сирів нормами митного союзу Єдиного економічного простору (Росія, Казахстан, Білорусь).

Про це заявив посол Росії Михайло Зурабов під час зустрічі російських дипломатів зі співробітниками й учнями Дипломатичної академії Міністерства закордонних справ, повідомляє агентство "Українські новини".

"Сигнал, який зараз подає російський "Росспоживнагляд", пов'язаний лише з одним: ми повинні домогтися кодифікації уніфікації стандартів виробництва продукції на території Російської Федерації і країн митного союзу", - сказав він.

При цьому Зурабов зазначив, що продукти, вироблені із додаванням рослинних олій, відповідно до стандартів митного союзу, називаються сирною продукцією.

Реклама:

"У митному союзі зараз вводяться норми єдиного технічного регулювання і регламентування виробництва продукції, а також інфраструктури для оцінки відповідності стандартів й акредитації продукції, що надходить у країни митного союзу", - зазначив посол.

Разом із тим Зурабов підкреслив, що відповідні стандарти є й у Європі, а якщо та чи інша країна за своєю традицією застосовує певні назви для окремих видів продукції, то вони можуть використовуватися всередині цієї країни, однак при постачанні в інші країни треба дотримувати норм, що є чинними на їх території.

Як відомо, прем'єр-міністр Микола Азаров пов'язує обмеження на імпорт українських сирів з боку Росії із лобіюванням інтересів російськими компаніями.

Тим часом "Росспоживнагляд" має намір проінспектувати 3 українських підприємства з виробництва сиру.

8 лютого "Росспоживнагляд" заявив про припинення ввезення сирів 3 українських підприємств у Росію.

24 січня російське відомство повідомило про виявлення в складі сирів з України рослинних жирів, не вказаних на етикетках.

Державна ветеринарна й фітосанітарна служба України планує завершити перевірку молокопереробних підприємств на предмет фальсифікації сирів до 13 лютого.

Водночас, Білорусь заявляє про відсутність претензій до якості українських продуктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!