"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова боротиметься з кіберзлочинністю та контролюватиме електронні гроші

П'ятниця, 27 січня 2012, 09:36

Податкова міліція визначила ряд нових напрямків роботи, на яких у відомстві мають намір сконцентруватися в 2012 році.

Крім боротьби з конвертаційними центрами та незаконним відшкодуванням ПДВ, в планах Державної податкової служби - виявляти кіберзлочинців, а також посилити контроль над ринками електронних грошей, платіжними терміналами та інтернет-торгівлею, пише "Коммерсант-Украина".

У податковій міліції розширили список своїх пріоритетів на 2012 рік з п'яти до семи, повідомив учора перший заступник голови Державної податкової служби (ДПС)-начальник податкової міліції Андрій Головач.

Податківці в черговий раз пообіцяли контролювати видатки державного та місцевих бюджетів, державних монополій, активізувати боротьбу з конвертаційними центрами, незаконним відшкодуванням ПДВ та тіньовим обігом підакцизних товарів.

Реклама:

Серед нововведень Головач відзначив спільну роботу з НБУ щодо створення перешкод для незаконного виведення в офшори і країни з пільговим оподаткуванням до 10 млрд доларів щороку.

“Наше завдання - використовуючи власні можливості, перш за все оперативно-розшукову діяльність, документувати ці схеми і протистояти їм", - пояснив він.

Це повинно дозволити ДПС збільшити рівень сплати податку на прибуток на 4-5 млрд гривень.

У 2011 році в уряді намагалися переглянути перелік офшорів, але так і не прийняли відповідне розпорядження. "Якщо є схеми мінімізації, то це питання має вирішити законодавець", - упевнений Головач.

Паралельно ДПС займеться виявленням кіберзлочинців за допомогою посилення контролю над ринками електронних грошей і платіжних систем, інтернет-провайдерами та інтернет-торгівлею.

Для цього вже створено спецпідрозділ. У ДПС оцінюють оборот електронних грошей в 2011 році в 2,5 млрд гривень, що вдвічі більше, ніж у 2009 році, і в 10 разів - ніж в 2007 році.

У відомстві вважають, що до 2014 року ринок зросте до 15 млрд гривень.

"Добре, що до цього питання підключилася податкова служба, яка раніше тільки розводила руками. Вона вже створила неприємності WebMoney, які ухиляються від реєстрації та визнання того, що займаються емісією електронних грошей. При підтримці податкової ми доб'ємося контролю над цією діяльністю, - заявило джерело в НБУ.- Відповідно до Податкового кодексу, перебуваючи на спрощеній системі, заборонено займатися факторингом, тому податкова застосовує санкції".

Більш жорсткий контроль з боку податківців чекає і вуличні платіжні термінали.

Планується впровадження в програмно-технічних комплексах самообслуговування (ПТКС) фіскальних чіпів, щоб контролювати їх так само, як і касові апарати, і проводити обов'язкове інкасування виручки виключно банками.
Це дозволить ДПС краще контролювати оподаткування виручки.

"Від нас, наприклад, пішла частина партнерів, так як ми працюємо прозоро і наша виручка контролюється. У Росії наша компанія виступала розробником фіскальних чіпів", - відзначає виконавчий директор компанії "ОСМП України" (ТМ QIWI) Андрій Рудик.

Директор компанії "24nonStop" Андрій Степаненко додає, що виручка контролюється через платіжні системи, і всі транзакції реєструються.

Але щоб впровадити фіскальний чіп, необхідні додаткові капіталовкладення в розмірі 300-500 доларів на один апарат ПТКС.

"Вартість одного візиту інкасатора банку становить 50 гривень. Ця послуга ляже на клієнта у вигляді комісії у розмірі 1%", - додає Рудик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: