В Енергетичному спiвтоваристві кажуть, що не впливають на "Потоки"

Четвер, 26 січня 2012, 20:02

Енергетичне спiвтовариство не може впливати на рiшення своїх членiв щодо надання прiоритетного статусу будь-яким газопроводам, зокрема "Пiвденному потоку".

Про це заявив директор секретарiату спiльноти Славтчо Нейков у четвер у Києвi, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми можемо лише пiсля того, як котрийсь проект буде реалiзований, перевiрити, чи вiдповiдає правове поле, в якому дiє його оператор, вимогам Спiвтовариства. Це стосується правочинностi вилучень, пiльг та прiоритетних прав", - сказав вiн.

Як повiдомлялося, раніше президент Вiктор Янукович звинуватив Енергетичне спiвтовариство в тому, що воно не враховує iнтересiв України щодо головних питань.

Реклама:

Зокрема, ідеться про надання країнами-учасниками Енергетичного спiвтовариства прiоритетного статусу проекту будiвництва "Пiвденного потоку", який є прямим конкурентом української газотранспортної системи.

Договiр про створення Енергетичного спiвтовариства був пiдписаний у жовтнi 2005 року мiж Європейським Союзом та урядами Албанiї, Боснiї та Герцеговини, Хорватiї, Македонiї, Чорногорiї, Сербiї, тимчасовою адмiнiстрацiєю ООН у Косовому.

Вiн набув чинностi в липнi 2006 року.

Мета пiдписання - фактичне розширення енергетичного ринку Євросоюзу на Схiдну i Пiвденну Європу.

У рамках Енергетичного спiвтовариства напрацьованi єдинi законодавчi засади функцiонування ринкiв газу, нафти i електрики.

У травнi 2010 року до Енергетичного спiвтовариства приєдналися Молдова, у вереснi - Україна.

Грузiя, Норвегiя i Туреччина беруть участь у роботi спiльноти як спостерiгачi.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: