Янукович не хоче сваритися з Росією за газ

Четвер, 26 січня 2012, 17:11

Україна не має намiру нi з ким сваритися, як у питаннях диверсифiкацiї джерел постачань енергоресурсiв в Українi, так i у створеннi газотранспортного консорцiуму.

Про це заявив президент Вiктор Янукович у четвер у швейцарському Давосi, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми не збираємося нi з ким, умовно кажучи, лаятися. Ми хочемо пiдiйти до цього виважено, з розумом, i таким чином, щоб знайти у нашiй спiвпрацi, у партнерствi, вигоду для всiх. Якщо йдеться про консорцiум, тут нi про яку боротьбу не йдеться", - сказав вiн.

За словами глави держави, ідеться про об'єднання зусиль учасникiв консорцiуму, якi б мали можливiсть забезпечувати стабiльне постачання певних обсягiв газу до Європи, забезпечувати технiчну надiйнiсть газотранспортної системи i знаходити ресурси для модернiзацiї ГТС.

Реклама:

"Ми знаємо, що ця цiна буде десь 5-7 млрд доларів", - наголосив Янукович.

"А оскiльки зацiкавленi i постачальники газу, i споживачi, ми маємо на увазi і Європу, i Україну, у нас є спiльний iнтерес, безумовно, ми домовлятимемося на вигiдних умовах", - додав президент.

Також вiн зазначив, що Україна прагнутиме до досягнення прозоростi експлуатацiї ГТС, що означає її надiйнiсть.

Як повідомлялося, Україна розраховує на досягнення домовленості про створення тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, Україна не розглядає варіант продажу ГТС Російській Федерації, в тому числі за "білоруським сценарієм".

У рамках переговорів щодо створення тристороннього консорціуму Україна виходить з двох принципів: надання гарантій обсягів транзиту російського газу до Європи і залучення інвестицій від європейських міжнародних фінансових організацій для модернізації української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!