Експерти: коштів на компенсацію знецінених радянських вкладів нема

Середа, 25 січня 2012, 20:45

В Україні знову розмірковують про компенсацію втрачених заощаджень, які зберігалися в радянському Ощадбанку.

Наміри міністерства фінансів у Києві політологи називають не інакше як піар-акцією, спрямованою на підвищення рейтингу уряду, а разом з ним і Партії регіонів, повідомляє Deutsche Welle.

Виборцям потрібні "обнадійливі обіцянки", вважає, зокрема, директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

На його думку, повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР саме те послання, на яке чекає електорат нинішньої влади.

Реклама:

"Такі посили розраховані на людей похилого віку. Перед ними обов’язково потрібно тримати якусь "морквину". Одна з них – це повернення вкладів Ощадбанку СРСР", - прокоментував Чумак у розмові з DW.

Чумак сумнівається, що справа піде далі розроблення механізму повернення грошей. Експерт певен, що це черговий "прожект" влади.

"Реальних коштів на повернення грошей немає. У світі та в країні економічна криза. Але ж як нашим політикам без популізму? Головне - пообіцяти", - наголосив експерт.

На нереальність повернення знецінених вкладів вказують навіть ті, хто сидить в одному човні з Партією регіонів.

Депутатка від Комуністичної партії Катерина Самойлик каже, що уряд взявся розробляти законопроект про повернення вкладів Ощадбанку СРСР тільки з прицілом на вибори.

"Треба було ж у бюджеті на 2012 рік передбачити якусь копійку на це. А то ж ми нічого не заклали… Це якось дуже схоже на "Юлькіну тисячу". Наближаються вибори, то треба владі рейтинги піднімати", - зауважила Самойлик в інтерв’ю DW.

Попри такі критичні зауваження, Самойлик запевнила, що комуністи все ж таки теж голосуватимуть за урядовий законопроект, коли його винесуть на розгляд парламенту.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь теж певен, що суми виплат знецінених вкладів Ощадбанку за нинішніх економічних умов "непід’ємні" для бюджету.

"Раніше за цими вкладами потрібно було близько 9 млрд гривень на рік виплачувати. Але ж нинішній владі треба перевершити попередню і виплачувати більше, ніж тисячу гривень в одні руки", - зауважив Жолудь.

Експерт виступає за повний перегляд підходу до радянських знецінених вкладів. Він пропонує в черговий раз не спекулювати політикам на цій темі, а розробити механізм прямої соціальної підтримки літніх людей.

Адже саме вони найбільше втратили своїх заощаджень в радянському Ощадбанку, вважає Жолудь.

Як відомо, в Україні неодноразово намагалися компенсувати втрачені заощадження, які зберігалися в радянському Ощадбанку.

Ще 1996 року ухвалили закон про індексацію знецінених вкладів у співвідношенні 1 карбованець до 1,05 гривень.

Тоді загальна сума, яку держава мала виплатити громадянам становила 132 млрд гривень. Відтоді ця сума скоротилася лише на 8%.

Найбільшу суму - 6,5 млрд гривень - держава повернула українцям 2008 року, коли прем’єром була Юлія Тимошенко. Тоді вкладникам видавали по тисячі гривень.

У 2011 році розробити урядовий законопроект про компенсацію втрат від знецінених вкладів в Ощадбанку колишнього СРСР доручив тепер уже екс-міністр фінансів Федір Ярошенко.

У міністерстві наголошують, що уряд підготує законопроект, який пропонуватиме не разові заходи, а механізм компенсації втрат.

Там розраховують, що законопроект підготують уже до кінця березня 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!