Путін змусить "Газпром" підняти ціни на газ

Середа, 25 січня 2012, 12:15

Російський прем'єр Володимир Путін доручив "Газпрому" значно прискорити реалізацію проекту "Південний потік", і керівництво газового холдингу вже прийняло відповідне рішення.

Про це пише у блозі на порталі "Ведомости" директор консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Незважаючи на твердження про наявність необхідних фінансових ресурсів, заявленого на 2012 рік обсягу інвестицій у розмірі 8,7 мільярда рублів недостатньо для прискореної реалізації проекту, пише експерт.

"Це означає, що відразу після президентських виборів уряд буде змушений або збільшити темпи зростання цін на газ для російських споживачів, або надати "Газпрому" податкові пільги", - додає він.

Реклама:

У другому варіанті скорочення доходів держбюджету буде компенсовано за рахунок інших платників податків, пише Корчемкін.

За словами аналітика, не виключено, що уряд одночасно підвищить ціни на газ і знизить податки "національного надбання".

Він зауважує, що згідно з планами на 2013-2014 роки тільки розширення Єдиної системи газопостачання для забезпечення подачі газу в South Stream зажадає 291 мільярда рублів інвестицій.

"Додаткові кошти можуть знадобитися і на інші проекти", - відмітив Корчемкін.

Досвід кризи 2008 року показує, що на погіршення економічної ситуації в Європі російський газовий монополіст відповідає зростанням програми будівництва газопроводів, пише автор блогу.

Зі слів експерта,  різке падіння попиту на російський газ взимку 2008-2009 років стало підставою для підвищення проектної потужності "Південного потоку" з 31 мільярда до 63 мільярдів кубометрів на рік.

"Така неадекватна реакція викликана виключно турботою керівництва "Газпрому" про доходи своїх підрядників і посередників. Треба встигнути втягнутися в будівництво нових газопроводів до того, як непотрібність цих проектів стане очевидною", - пише він.
 
Ймовірність нової економічної кризи в Європі досить велика, як і ймовірність зниження продажів російського газу на головному експортному ринку "Газпрому", каже Корчемкін.

"Це означає, що основні витрати на прискорене будівництво газопроводів ляжуть на плечі російських споживачів", - наголошує аналітик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!