Бойко пропонує роздати українські ТЕЦ у приватні руки

Понеділок, 23 січня 2012, 09:24

Міністерство енергетики та вугільної промисловості запропонувало парламенту виключити низку теплоелектроцентралей (ТЕЦ) із переліку об'єктів, заборонених до приватизації.

Про це ідеться у зареєстрованому минулого тижня законопроекті № 9713, пише газета "Комерсант-Україна".

Документом пропонується виключити 14 з 41 ТЕЦ з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації.

Очікується, що прийняття законопроекту дозволить залучити недержавні інвестиції за рахунок передачі майна ТЕЦ в оренду або концесію і провести технічне переоснащення підприємств для скорочення споживання природного газу.

Реклама:

Після того як законопроект був зареєстрований в парламенті, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив про необхідність повного переведення ТЕЦ із природного газу на спалювання водно-вугільної суміші.

За оцінкою міністра, це дозволить Україні економити до 6 млрд кубометрів газу на рік.

"Ми переводимо всі наші ТЕЦ на вугілля. На це буде потрібен приблизно рік, але ми цю роботу вже розпочали", - сказав він.

За його словами, впровадження водно-вугільної технології українська сторона зараз обговорює з китайськими партнерами.

Водночас, проти планів уряду виступили екологічні організації та мери найбільших міст.

За оцінками Національного екологічного центру (НЕЦУ), переведення ТЕЦ з природного газу на вугілля загрожує зростанням викидів парникових газів, забрудненням атмосфери і збільшенням неефективного субсидування.

"Ця ініціатива не вирішує основної проблеми - неефективного використання тепла в містах", - каже голова робочої групи неурядових організацій з питань зміни клімату НЕЦУ Андрій Мартинюк.

На його думку, замість надмірного споживання енергії та повернення до технологій минулого тисячоліття уряду і владі на місцях слід зосередити свою активність на підвищення енергоефективності.

За даними НЕЦУ, приклади відремонтованих та утеплених будинків свідчать про можливість зниження споживання тепла і газу на 50%.

А в комплексі із ремонтом теплотрас і модернізацією котелень цей показник досягає 70-80%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: