Українці спокусилися на китайські підробки смартфонів

Четвер, 19 січня 2012, 20:41

Попит на смартфони у світі невпинно зростає. Не хочуть пасти задніх і українці.

От тільки викладати сотні доларів багато хто не може або не хоче, тому в Україні великих масштабів набуває збут дешевих китайських підробок, повідомляє Deutsche Welle.

Смартфони відомих виробників мобільних телефонів нового покоління в Україні придбати не проблема – насамперед через інтернет. Продукція деяких виробників імпортується в Україні напряму.

Але, приміром, компанія Apple, виробник трендового пристрою iPhone досі офіційно не представлена в Україні. Тож справжній пристрій їхнього виробництва можна придбати тільки "через руки". Здебільшого їх завозять з Європи, рідше безпосередньо з США.

Реклама:

На українському ринку чимало підробок смартфонів всесвітньо відомих брендів – не лише компанії Apple, але й їхніх головних конкурентів Samsung та інших виробників.

Відрізнити дешеві копії з вигляду на перший погляд дуже непросто. Часто дизайн, скопійований з оригіналу, стає основним мотивом придбання фальшивки.

А от за функціональністю відрізнити справжній товар від дешевої копії можна відразу: ккитайська підробка тільки з виду нагадує прототип, а от функції такого пристрою обмежені. Це простий телефон уміло підлаштований під брендову річ.

Ще одна суттєва різниця між підробним і справжнім гаджетом – ціна.

Залежно від моделі, ціна на автентичний iPhone в Україні починається з 500 доларів. Середня ціна – тисяча доларів. Підробка ж обійдеться вдесятеро менше.

"Люди купують китайські копії, оскільки хочуть мати вид дорогого телефону, але не мають можливості, чи не хочуть витрачати більше 8 тисяч гривень на телефон. По суті основні функції у копій зберігаються як і у оригінала – подзвонити, написати СМС, інтернет", - розповів DW Антон Сухновський, продавець-консультатнт одного з інтернет-магазинів, який спеціалізується на продажі китайських копій.

Його магазин щодня продає більше сотні копійованих китайських смартфонів і лише один оригінальний.

Гарантія на китайську версію поширюється тільки три місяці. Однак це не зупиняє українців у бажанні мати з вигляду модний смартфон задешево.

Аналітики застерігають, що на ринку телекомунакацій вже море підробок і радять посилити його регулювання.

Експерт у сфері телекомунікацій, юрист Олексій Дідковський переконаний, що нещодавня ініціатива українських депутатів про узаконення відімкнення телефонів, які перебувають у так званому "чорному" або "сірому" списку надзвичайно актуальна.

На його думку, це сприятиме тому, що в Україну офіційно приходитимуть світові брендові компанії, що спеціалізуються на виготовленні телефоні та смартфонів.

"Мають бути єдині правила роботи. Коли усе легітимізовано буде в Україні, компаніям буде легше відстоювати свої права та захищати інтереси своїх клієнтів. Це, безперечно, вплине і на інвестиційний клімат", - прокоментував Дідковський.

Як відомо, Верховна рада хоче зобов’язати мобільних операторів відключати своїх клієнтів від мережі, якщо пристрій ввезли в країну незаконно.

Встановити це можна за допомогою IMEI-коду, який має кожен телефон.

Попереджувати клієнтів про відключення оператори мають за 90 днів.

Шанувальники оригінальних смартфонів радять купувати не в інтернеті, а у магазині, де продавець видає гарантійний талон на пристрій і чек.

Якщо за кілька днів виявиться, що придбаний "оригінал" - підробка, чи не зареєстрований "сірий" імпорт, то за 14 днів покупець може повернути товар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: